Fostul birou al companiei de transport Lloyd din Bucureştii anilor 1900

Cu ceva vreme în urmă, în timp ce mergeam pe strada Brezoianu, aproape de intersecţia cu Bulevardul Elisabeta, am avut surpriza să dau peste ceea ce cred că este fostul biroul al companiei de transport maritim Norddeutschcer Lloyd, care era activ în România din perioada anilor 1900. Norddeutscher Lloyd a fost una din companiile majore de transport maritim ale lumii, care în 1970 a fost amalgamată cu Hamburg America Line (HAPAG), rezultând  gigantul de transport maritim contemporan HAPAG Lloyd. Remarcabilă este supravieţuirea inscripţiei care menţionează numele companiei după mai bine de un secol de vicisitudini care au încercat atât de greu patrimoniul arhitectural al oraşului. Inscripţia este în germană: „Rumanischer Lloyd” (Lloyd-ul românesc) şi indică faptul că biroul local era o branşă a companiei din Germania Wilhelminiană/ victoriană. Clădirea este acum împărţită în apartamente şi locuită de un număr de familii, fiind totodată într-o stare precară. Vechea uşă în stil Mic Paris care împodobea intrarea a fost înlocuită acum câţiva ani de o uşă metalică anostă, extrem de urâtă, de care locatarii ignoranţi ai acestei clădiri sunt probabil foarte mândri.

Fostul birou Lloyd din Bucureştii anilor 1900 (©Valentin Mandache)
Fostul birou Lloyd din Bucureştii anilor 1900 (©Valentin Mandache)
Fostul birou Lloyd din Bucureştii anilor 1900 (©Valentin Mandache)

***********************************************

Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

5 gânduri despre „Fostul birou al companiei de transport Lloyd din Bucureştii anilor 1900

 • aveti dreptate legat de usa …….eu mai am o durere mare, instalatiile de gaze si aerul conditionat montate pe fatade …….ar trebui gasita o solutie sa se impiedice deterioarea fatadelor in acest mod ….eu le asimilez cu niste rani pe corpul cladirii ….niste rani care trebuiesc vindecate ….

  Apreciază

  • Trebuie o legislatie speciala data de consiliul orasului privind mascarea si disimularea instalatiilor de aer conditionat si gaze. Acestea sunt deocamdata simboluri de statut social superior, anuntand asa zisa prosperitate a celor care locuiesc in acele cladiri desfigurate. Va mai lua multa vreme pana cand se vor linisti de astfel de metehne. VM

   Apreciază

 • Mda…bataie de joc. Usa este chiar infecta ! Propietarii nu s-au inteles nici macar in privinta tamplariei….ori alba ori culoarea lemnului. Ma mir totusi cum de isi mai pastreaza stucatura si liniile vechi.
  In ceea ce priveste constructia, mi se pare foarte bine proportionata si ma uimeste cum de au reusit la vremea aceea sa faca p+2 asa inalte. Ca in 1900 nu se prea folosea betonul….

  Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s