Stalpi etnografici de veranda

Gasesc foarte interesant modul cum stalpii de lemn sculptati cu motive etnografice, prezentati in fotografiile de mai jos, sunt plasati in grupuri de trei la coltul verandelor de case in stil neoromanesc. Aceasta particularitate poate izvori din cerinte structurale, pentru a intari structura coltului verandei, sau pot constitui referinte la simbolul Trinitatii crestine, deseori intalnit in etnografia si arta taraneasca romaneasca.

Stalpi de lemn de veranda sculptati cu motive etnografiece, casa de la inceputul anilor 1930, zona Dorobanti, Bucuresti (©Valentin Mandache)
Stalpi de lemn de veranda sculptati cu motive etnografiece, casa de la sfarsitul anilor 1920, zona Dorobanti, Bucuresti (©Valentin Mandache)
Stalpi de lemn de veranda sculptati cu motive etnografiece, casa de la sfarsitul anilor 1920, zona Dorobanti, Bucuresti (©Valentin Mandache)

***********************************************

Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

3 gânduri despre „Stalpi etnografici de veranda

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s