Simbolurile „Economiei României” în panoplia arhitecturală greco-romană de la Ministerul Agriculturii

Vă invit să vizionați o descriere în detaliu a celei mai ample și bine realizate panoplii arhitecturale care simbolizează economia României din perioada anilor 1890, inspirată din simbolistica antichității greco-romane, găzduită de clădirea Ministerului Agriculturii din București, edificiu proiectat de arhitectul Louis Blanc în 1895.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

5 gânduri despre „Simbolurile „Economiei României” în panoplia arhitecturală greco-romană de la Ministerul Agriculturii

 • Da. SUPERB !! De multe ori lumea trece pe langa ele si nu baga de seama ca ele spun foarte multe de fapt. Mai toti le numim statuete si stucaturi dar din pacate nu le acordam mai multa atentie sa intelegem de fapt ca au fost facute si cu rolul de a spune ceva despre tara si trecutul ei (pe atunci prezent) si nu numai cu rolul de a impodobii fatada. Felicitari pentru efortul depus si consider ca este cel mai bun articol (sa ii spun asa) postat anul acesta de dvs.

  Apreciază

  • Multumesc pentru aprecieri! Bucurestiul si Romania in general sunt pline de fasicnante detalii arhitecturale, pline de istorie- eu incerc sa aduc prin diferite mijloace media la cunostina publicului aceste detalii. Din pacate mass media constituita de reviste si televiziuni ale ‘mogulilor’ Romaniei nu arata interes in munca mea, dar sunt mult mai bucuros cand gasesc receptivitate din partea cititorilor acestui blogsite! VM

   Apreciază

 • Felicitari pentru aceasta prezentare bine documentata si la obiect.. Am trecut de nenumarate ori pe langa Ministerul Agriculturii si am admirat panoplia arhitecturala ce ii impodobeste fatada, fara a putea sa ii descifrez insa, simbolistica. Mi se pare foarte interesant faptul ca arhitecti de renume, cum este si Louis Blanc, au creat pentru Romania. Acest lucru este o evidenta clara ca tara noastra avea un rol bine determinat in istoria vremii.

  Apreciază

  • Multumesc Corina pentru mesaj! Se pare ca la sfarsitul sec. 19 autoritatile bucurestene au realizat ca au nevoie de nume mari de arhitecti internationali pentru a ridica capitala la nivelul unui oras major european, iar nume ca Louis Blanc sau Giulio Magni, nu mai vorbesc de Galleron, fac parte din aceasta crème de la crème a profesiei arhitecturale. Autoritatile actuale ale orasului si guvernului ar trebui sa urmeze exemplul predecesorilor lor si sa angajeze arhitecti internationali de mare tinuta, sa nu mai insiste, din inertie nationalista neconstientizata, sa foloseasca numele locale, care cu tot respectul care li se cuvine, nu au inca viziunea, practica, impactul, renumele si chiar talentul marilor arhitecti internationali- este o cheltuiala inutila, cu rezultate deseori lamentabile, sa folosesti la momentul de fata arhitecti locali pentru proiecte ample de prestigiu. VM

   Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s