Casa Fin de Siècle din Buzau

Cladirea prezentata in fotografiile de mai jos este un bun exemplu de casa din perioada de la Fin de Siècle (anul 1899 dupa cum este  inscriptionat pe pediment), care a apartinut probabil unui negustor din orasul Buzau din sud estul Romaniei. Acum edificiul functioneaza ca gradinita. Fatada este destul de bine pastrata si denota un pitoresc stil provincial istoricist inspirat din modele rococo si clasiciste de sec. 19 frantuzesti, inghesutie impreuna pe o suprafata destul de mica. Acest tip de arhitectura reprezinta ceea ce eu denumesc stilul Mic Paris, foarte popular in Romania acelei epoci. Imi place in special bine conservatul acroterion din zinc turnat care incoroneaza varful pedimentului  in arc. Edificiul in ansamblul lui arata ca un tort de nunta, reflectand gusturile deseori frivole ale romanilor prosperi ai acelpr timpuri, care si-au facut averea in special din exportul de grane si activitati aferente. Aceasta este echivalentul Epocii Poleite cu Aur („Gilded Age„) pentru Romania, cand manierele si gusturile occidentale erau adoptate intr-un mod entuziast, dar de o maniera provinciala, de multe ori stangaci combinate cu adancile traditii si mentalitati balcanic-otomane locale. Edificiul si-a pierdut din pacate in ultimii ani magnifica sa usa si ferestre de lemn originale, inlocuite acum de termopane anoste. Ironia este ca finantele care au platit asemenea lucrari origineaza in fonduri structurale si de integrare UE, intentionate sa modernizeze tara la standarde Europene, dar care de fapt sunt folosite pentru distrugerea patrimoniului construit decat pentru salvarea lui.

Cladire din perioada Fin de Siècle in stil provinical istoricist; fosta casa de negustor din orasul Buzau. (©Valentin Mandache)
Cladire din perioada Fin de Siècle in stil provinical istoricist; fosta casa de negustor din orasul Buzau. (©Valentin Mandache)

***********************************************

Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

7 gânduri despre „Casa Fin de Siècle din Buzau

 • Dl Mandache, pe ce strada se afla casa aceasta in Buzau? Imi este foarte cunoscuta, cred ca am locuit numai la citeva case mai departe. de ea prin anii 60.

  Apreciază

 • Am vazut si eu casa aceasta… termopanele vin ca nuca in perete…

  Vad ca arata evident aiurea rau dar.,… intrebvare de habarnist: Cand vechile ferestre/usi sunt prea deteliorate si nu asigura izolatie…ce ar trebui pus in loc…
  Stiu ca eu la o amarata de casa de la tara am avut de inlocuit 5 ferestre si o usa…am vrut sa pun tot de lemn dar NU AM GASIT nici o firma care sa faca asa ceva. Am dat de un tamplar (face mobila) care mi-a zis putin sarcastic ca nu se mai face tamplarie de lemn de pe vremea lu’ impuscatu’.
  Singura alternativa pe care am gasit-o a fost tamplaria din lemn stratificat, dar aspectul nu-i cu mult diferit de tamplaria din aluminiu/pvc…
  Adica… imi imaginez ca unii chiar ar vrea sa puna tamplaria de lemn, dar daca nu gasesc… ce sa faca?…

  Apreciază

  • La stadiul actual de intelegere din partea meseariasilor a ce inseamna vechile artefacte arhitecturale, cum sunt ferestrele, sunt slabe sperante sa gasiti pe cineva sa lucreze in tehnicile mai vechi. O solutie provizorie este pastrarea intr-un garaj sau sopron a vechilor rame si geamur pana cand vor apare din nou meseriasii specializati in cladiri istorice (cam in 10-20 de ani acum incolo) sau sa va implicati direct in restaurare, impreuna cu un profesionist in domeniu. Vechile ferestre pot fi pastrate in loc si pus un termopan discret intre randurile de ferestre sau dupa ele- este o tehnica mai complicata si mai scumpa, care inca un a aparut semnificativ pe aceste meleaguri, dar e folosita des pentru case de epoca in Italia sau Franta de exemplu. VM

   Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s