Fereastra semicirculara in stil neoromanesc

Fereastra de forma semicirculara in stil neoromanesc, casa datand de la inceputul anilor 1930, zona Piata Romana, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Fereastra semicirculara este un element de design relativ frecvent in cadrul stilului arhitectural neoromanesc, impodobind de obicei zidul spre strada al sufrageriei casei. Forma sa aminteste de originile acestui stil in cadrul curentului european Art Nouveau aparut in ultima decada a sec. 19, cand stiluri national-romantice, cum este cel neoromanesc, au aparut in noile state independente sau aspirante la independenta de atunci. Conturul semicircular impreuna cu cei doi stalpi principali din campul ferestrei indica de asemenea sursa initiala de inspiratie pentru acest fel de design din cea a ferestrelor tip Diocletian sau termale, prima oara utilizate la baile construite de acest imparat in Roma antica.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s