Friza in stil Art Nouveau cu spiridusi si trandafiri

Friza in stil Art Nouveau cu doi spiridusi printre flori si crengi de trandafir, casa de la inceputul anilor 1900, zona Piata Rosetti, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Fotografia de mai sus prezinta o rara, pentru Bucuresti, friza in stil Art Nouveau, care decoreaza arcul de fereastra pe colt al unei case de la Fin de Siècle din centrul orasului. Aceasta contine doi spiridusi, personaje mitice foarte populare in povestirile pentru copii din perioada victoriana tarzie in Europa, jucandu-se intr-un hatis de flori si crengi de trandafir. Impresia de ansamblu este una de bucurie si seninatate a copilariei, cu toate ca starea deteriorata a cladirii si lasarea in paragina a decoratiilor ei in stil Art Nouveau, de catre proprietari si autoritatile de patrimoniu deopotriva, diminueaza considerabil acel placut sentiment.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

2 gânduri despre „Friza in stil Art Nouveau cu spiridusi si trandafiri

  • Imi place sa imi imaginez ca spiridusii din aceasta friza Art Nouveau sunt veniti din cartile lui J. M. Barrie, de exemplu din volumul „Peter Pan in Gradina Kensington”,
    sau din poemul Christinei Rossetti „The Goblin Market”. Ei aduc o farama de fantastic in Bucurestiul cotidian.

    Apreciază

    • Motivele cu spiridusi si zane erau in mare voga in perioada victoriana tarzie, exercitand o mare fascinatie asupra tuturor varstelor. Nu mai vorbesc ca se credea ca se poate comunica cu ele, de atunci luand avant sedintele de spiritism, din care se inspira destul de mult si „vrajitoarele” contemporane din Romania. In cazul de fata, decoratia cu spiridusi reprezenta armonia si pacea acelei case, bucuria de a trai, atunci intr-un oras mult mai curat, prietenos si bine pus la punct decat cel de azi! VM

      Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s