Un rar carlig de lampa in stil neoromanesc

Carlig de lampa in stil neoromanesc, casa deatand din anii 1910, zona Vasile Lascar, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Artefactele de lampi stradale sau de perete exterior in stil neoromanesc sunt o foarte rara aparitie in mediul construit istoric din Bucuresti si Romania in general, in contrast evident cu abundenta acestor corpuri de iluminat redate in stilul Art Deco, o consecinta a faptului ca stilul neoromanesc este esentialmente un ordin istoricist care face referinte la trecutul romantic medieval, unde lumina si rolurile ei sunt considerate de obicei de importanta secundara. Am gasit interesantul carlig de lampa, prezentat in fotografia de mai sus, fixat la centrul unui arc de fereastra care adorna o grandioasa casa in stil neoromanesc datand din anii 1910. Mi-a fost destul de dificil sa il observ, fiind mult deasupra nivelului strazii si incojurat de ornamente arhitecturale mult mai proeminente. Carligul a fost folosit pentru agatarea lanternelor cu lumanari sau cu petrol, fiind dintr-o epoca cand in Bucuresti iluminatul stradal se facea inca in mare parte cu felinare pe baza de petrol; abajurul de bec ce se vede in fotografie atasat de el, fiind o adaugire a decadelor ulterioare. Ornamentatia carligului este reprezentata de motivul tipic neoromanesc al vrejului de vita de vie carliontat, avand o floare la mijlocul carliontului, dupa cum poate fi vazut in numeroase alte artefacte ornamentale, cum ar fi panourile decorative de perete sau de balcon, pe care le-am documentat intr-un articol acum cateva zile pe acest blog.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s