Avioane „Jukers JU 52” in stil Art Deco pe perete

Aviatia romaneasca civila si militara de la inceputul sec. 20 si din perioada interbelica, a avut mari traditii si realizari in termeni de linii aeriene care legau tara de restul Europei, fabricarea de avioane de design indigen sau sub licenta straina, si rezultate mai mult decat onorabile in Primul si al Doilea Razboi Mondial. Aceasta este in contrast evident cu starea lamentabila a aviatei romanesti contemporane dupa cinci decade de industrializare ineficienta comunista si doua decade de capitalism prost inteles, dominat de un grad excesiv de coruptie.

Am fost incantat sa descoper redarea arhitecturala murala, prezentata in fotografiile de mai jos, de avioane de pasageri din era Art Deco a Bucurestiului. Panoul se afla intr-o zona in care strazile sunt denumite dupa piloti faimosi de din’nainte si din timpul razboiului. Sunt reprezentate avioane cu trei motoare, o caracteristica a faimosului aparat de pasageri german „Junkers JU 52„, o masinarie iconica care a aparut in numeroase reprezentari de arte vizuale din anii 1930. Tipul acesta de avion facea parte din flota liniilor aeriene romanesti ale acelei perioade, fiind de asemenea foarte popular in randul publicului. Imi place reprezentarea acestor masini de zburat insotite de un stol de randunici, sugerand nazuinta industriei moderne a acelei epoci de a atinge perfectiunea naturii. De asemenea, la o examinare mai in detaliu, pot vedea acolo referinte destul de subtile la regula de trei a stilului Art Deco – in cele trei pasari care formeaza stolul de randunici si cel mai interesant, in cele trei motoare cu elice ale avionului JU 52.

Frumoasele impresii generate de aceasta compozitie cu avioane sunt din pacate mult diminuate de „imbunatatirile” facute recent de proprietarii casei care gazudieste acest magnific panou, gaurind peretele pentru a pune o conducta urata de aer conditionat sau lasand sa spanzure fara nici un rost vechi cabluri de telefon, toate acestea fiind expresia lipsei de cultura si desconsiderarea identitatii si patrimoniului Bucurestiului de catre o majoritate a locuitorilor lui de azi.

Redare arhitecturala in stil Art Deco a motivului avionului (Junkers-52), casa din zona Domenii, Bucuresti (©Valentin Mandache)
Redare arhitecturala in stil Art Deco a motivului avionului (Junkers-52), casa din zona Domenii, Bucuresti (©Valentin Mandache)
Redare arhitecturala in stil Art Deco a motivului avionului (Junkers-52), casa din zona Domenii, Bucuresti (©Valentin Mandache)

***********************************************

Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Un gând despre „Avioane „Jukers JU 52” in stil Art Deco pe perete

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s