Poarta in stil neoromanesc „medievala”

Mai jos este prezentata o poarta in stil neoromanesc de la inceputul anilor 1920, proiectata in varietatea „citadela” a acestui ordin arhitectural. Aspectul de poarta de cetate este dat de masivitatea structurii din caramizi si mortar, decoratia cu arce austere si severitatea usii de metal ce aminteste de hersa de fortareata medievala (portcullis). In perioada ei de glorie, din a treia si a patra decada a sec. 20, poarta era punctul de focus al intregii case pe care o impodobeste. Astazi, in contrast, structura este intr-o stare deplorabila si aproape invizibila trecatorilor de pe strada, dupa cum se poate decela din prima fotografie de sub text. Pentru a transmite macar o frantura din fosta grandoare a acesteia, am postat mai jos alte doua fotografii procesate- o imagine cu culori inversate printr-un filtru gradat verde si o alta posterizata cu un efect de raze de soare la centrul sau, care intru-catva aduc ca de „dincolo de mormant”, in felul unui radar arheologic, caracteristicile si mesajul pe care arhitectul le-a concentrat in designul acestei porti.

Neo-Romanian style gateway, early 1920s house, Rosetti area, Bucharest (©Valentin Mandache)
Neo-Romanian style gateway (inverse colour & gradient green filter), early 1920s house, Rosetti area, Bucharest (©Valentin Mandache)
Neo-Romanian style gateway (posterised photograph with sunburst at its centre), early 1902s house, Rosetti area, Bucharest (©Valentin Mandache)

***********************************************

Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s