Fatada de pachebot a unei case in stil Art Deco

Casa in stil Art Deco prezentata mai jos dateaza de la inceputul anilor 1930, fiind o interesanta redare a temei pachebotului transoceanic,  dupa cum se poate urmari in spatiul amplei sale fatade. Aluziile la pachebot sunt detectate in sirul superior de trei ferestre tip hublou, profilul semicircular – ca pupa unei nave a turnului casei scarilor de la marginea din stanga a cladirii, incoronat de o veranda ca o punte de vapor, langa cosurile casei, modeland cosul navelor maritime. Micul balcon imi aminteste de barcile de salvare care sunt agatate pe laturile pacheboturilor. Imi place profilul triunghiular al ferstrelor baywindow de la marginea din dreapta casei, ce sunt o foarte inteligenta sugestie a prorei vaporului. Coloanele scurte care delineaza ferestrele de la primul etaj sunt de asemenea un deliciu stilistic, fiind impodobite de capiteluri cu bogate motive vegetale, sugerand taramurile luxuriante ale marilor sudului, unde bucurestenii vremurilor interbelice tanjeau sa evadeze, daca nu la propriu, macar imaginar transportandu-se acolo in magnificele lor case Art Deco in forma de pachebot…

Fatada unei case in stil Art Deco de la inceputul anilor 1930, zona Piata Aviatorilor, Bucuresti (©Valentin Mandache)
Casa in stil Art Deco de la inceputul anilor 1930, zona Piata Aviatorilor, Bucuresti (©Valentin Mandache)
Coloana in stil Art Deco, capitel cu motiv vegetatie exotica, casa anii '30, zona Aviatorilor, Bucuresti (©Valentin Mandache)

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

2 gânduri despre „Fatada de pachebot a unei case in stil Art Deco

  • Este splendida aceasta casa, elaborata, sobra, o constructie robusta, exprimand bunastare si comfort. Dupa parerea mea, elementul estetic este definit cu preponderenta de coloanele scurte si de capitelurile cu motiv de vegetatie exotica. Oricum, cladirea in ansamblu da impresia de monumental, de unitate, de armonie clasica, de simetrie.

    Apreciază

  • Superba vila, am trecut multi ani pe langa ea in drum spre scoala. Propietarul, din fericire, o intretine foarte bine, ea fiind in starea in care o vedeti in poza de la sfarsitul anilor 90. Chiar daca nu eram interesat pe vremea aceea de arhitectura, aceasta casa mi-a ramas in minte fiind atat de deosebita in comparatie imprejurimile. Imi starnea mereu un zambet.

    Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s