Usi de epoca bucurestene

Mai jos sunt trei exemple de usi bucurestene in stiluri ce caracterizeaza cea mai mare parte a arhitecturii istorice a capitalei Romaniei. Prima fotografie, imediat dupa text, este in ceea ce eu denumensc stilul Micul Paris, o arhitectura populara in perioada La Belle Époque (corespunzand cu erele victoriana tarzie si edwardiana), care este inspirata in principal din stilurile istoriciste frantuzesti de sec. 19, la moda in Romania de atunci. A doua fotografie prezinta o usa in stil neoromanesc, ordinul arhitectural national specific acestei tari, care a atins un apogeu de expresie in anii 1920, dupa Primul Razboi Mondial, cand Romania a iesit invingatoare, cu un efervescent sentiment de mandrie patriotica. A treia imagine arata o usa in stil Art Deco de la mijlocul anilor 1930, o perioada cand acest stil international a devenit una din cartile de vizita arhitecturala ale orasului, si care a dat un numar important de cladiri private si publice construite in acest stil, ce inca uimesc vizitatorii orasului ce vin din alte tari (localnicii in general nu sunt interesati de propriul lor patrimoniu arhitectural).

Usa in stil Micul Paris, casa din anii 1900, zona Magheru, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Imi place in exemplul de mai sus perechea de gauri de privit, practicate in fiecare dintre cele doua panouri principale ale usii, folosite la identificarea vizitatorilor de acum mai bine de un secol.

Usa in stil neoromanesc, casa de la sfarsitul anilor 1920, zona Kiseleff, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Principalul element al acestei usi in stil neoromanesc este amplul sau umbrar, inspirat din cel adornand intrarile bisericilor medievale tarzii din Tara Romaneasca. Cele doua jardiniere falancand intrarea genereaza un excelent efect vizual, fiind de asemenea impodobite cu motive neoromanesti.

Usa in stil Art Deco, casa de la mijlocul anilor 1930, zona Mosilor, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Aceasta este o elaborata usa in stil Art Deco cu un amplu pediment si doua jardiniere in acelasi stil (o raritate pentru Bucuresti), flancand intrarea, asezate pe balustradele scarii de access. Imi plac foarte mult cele doua lampi de perete incastrate in pediment si impdobite cu frumoase vitralii.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

4 gânduri despre „Usi de epoca bucurestene

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s