Arhitectura taraneasca de pe Valea Uzului

Arhitectura taraneasca de pe Valea Uzului (©Valentin Mandache)

Fotomontajul de mai sus prezinta case taranesti si porti monumentale din lemn de stejar de pe Valea Uzului din Carpatii Orientali (Darmanesti, jud. Bacau). Numele „Uz” vine de la cel al vechilor populatii Turcice si Ugrice care s-au asezat in zona cu mai mult de un mileniu in urma, parte din ele fiind asimilate de populatia existenta romaneasca, dar care inca mai supravietuiesc, fiind reprezentate de micul grup etnic al ceangailor (Csango), locuind in sate din judetul Bacau si imprejurimile acestuia, si care sunt inruditi etnic cu ungurii. Satul unde am facut fotografiile este acum un cartier al Darmanestiului, un centru de rafinare al petrolului, fiind enorm de pitoresc, cu arhitectura conservata uimitor de bine, parca neatinsa de devastatorul boom imobiliar din anii 2000, care a distrus atat de multe din casele de epoca ale acestei tari. Imaginile colajului, de asemenea prezentate in slide show-ul de mai jos, indica o bogatie de motive etnografice tipice zonei: o fascinanta mixtura de simboluri atat romanesti, cat si csango. Acest tip de proprietate de epoca este destul de ieftina acum si ar putea constitui un  excelent si plin de satisfactii proiect de renovare/ restaurare pentru persoana care s-ar incumeta la o asemenea intreprindere. Cumparatorii de case taranesti sunt, in experienta mea, de obicei oameni cu educatie rafinata, din pacate o raritate in Romania actuala.

Această prezentare necesită JavaScript.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

2 gânduri despre „Arhitectura taraneasca de pe Valea Uzului

 • Arhitectura taraneasca a mai supravietuit pana pe la inceputul anilor 1970, apoi a fost rapusa de noile materiale de constructii si de nepasarea chiar a celor care au tinut-o vie foarte multa vreme. Chiar si-n satul meu (avand ambii parinti din acelasi sat), incepand cu prima parte a anilor 1970 casele au un aspect utilitar care s-a transformat intr-un melanj gretos in ultimii ani. Satul romanesc este acum precum un pacient care mai traieste sustinut doar de efortul aparatelor la care este conectat.

  Apreciază

 • Va felicit pentru acest blog minunat.Este foarte instructiv.
  Am de la parintii mei, in judetul Vrancea o casa de lemn( de paianta)si fratel meu de chirpici.
  In satul in care m-am nascut, Vizantea razaseasca din comuna Vizantea -Livezi,asemenea case mai sunt putine,acum oamenii isi fac vile mari din beceauri, placate cu gresie, dupa modelul celor vazute in Italia.Sunt case scumpe dar neincalzite,stau nelocuite deoarece oamenii s-nghesie intr-o camera .Se pot vedea casele din sat si manastirea Vizantea care a fost cea mai veche din judetul Vrancea. Sunt imagini pe site-ul
  http://www.Vizantea-Livezi,despre noi.

  Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s