Verande balcon in stil neoromanesc

Mai jos sunt doua exemple de ample verande balcon in stil neoromanesc construite la o decada si jumatate una de alta (prima imagine, imediat de sub text, arata o constructie din ultima parte a anilor 1930, iar cea de si mai jos dateaza din prima jumatate a anilor 1920). Acestea inmanuncheaza evolutia stilului neoromanesc de la forme greoaie, aproape coplesitoare, construite folosind materiale traditionale cum sunt caramizi compacte si masonerie (anii 1920) la forme mai suple si aerisite facute posibil de folosirea betonului armat si caramizilor usoare. Numitorul lor comun este registrul decorativ dens compus din elemente inspirate de ornamentatia bisericilor medievale tarzii din Valahia (era brancoveneasca) cum ar fi arcele frante islamic otomane, coloanele scurte bizantine sau motivul funiei, printre multe altele asemenea detalii.

Veranda balcon in stil neoromesc, casa din a doua parte a anilor 1930, zona Cismigiu, Bucuresti (©Valentin Mandache)
Veranda balcon in stil neoromanesc, casa din prima jumatate a anilor 1920, zona Dorobanti, Bucuresti (©Valentin Mandache)

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

4 gânduri despre „Verande balcon in stil neoromanesc

    • E o problema de subsidenta a unei zone de aproape 1ha acolo, probabil o fosta balta sau meandra a raului Bucurestioara care inca mai curge subteran. In opinia mea cladirile de acolo sunt prea scump de salvat. Politica site-ului este ca in general sa nu divulge adresele caselor fotografiate, acestea continand detalii private ale celor care locuiesc acolo si este deci necesara in prealabil, de cele mai multe ori, incunviintarea acelor oameni. Cu stima, VM

      Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s