Semn zodiacal in stil Art Deco pe placa de faianta

Semn zodiacal in stil Art Deco pe placa de faianta (cca 30x30 cm), datand de la mijlocul anilor 1930, pe zidul exterior al unei case din zona Popa Nan, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Am facut o scurta explorare, cu cateva zile in urma, a unei zone bucurestene dezvoltate in perioada intebelica (Popa Nan), unde multe dintre pitorestile case Art Deco ce imprima identitatea arhitecturala a locului sunt intr-o stare avansata de deteriorare sau renovate agresiv de catre proprietari ignoranti, asa de numerosi in Bucurestiul post-comunist al zilelor noastre. Am fost destul de bucuros sa descopar aceasta placa ornamentala de faianta, parte a unui mic sir de asemenea placi, ascunse sub streasina unei case darapanate datand de la mijlocul anilor 1930. Aceasta infatiseaza, in opinia mea, un semn zodiacal, care poate fi un rac sau scorpion. Cred ca mai degraba este un rac, judecand dupa proportiile mai „indesate” ale corpului vietatii. Designul, prin gradul inalt de abstractizare, mai cuprinde de asemenea alte mesaje ascunse, cum ar fi cel dat de includerea partii principale a corpului racului, aparte de cele patru perechi de picioare, in cadrul unei pentagrame. Paleta de culori a compozitiei este exuberanta, inca aratand proaspata, ca in zilele de acum opt decade si mai bine, cand stilul Art Deco era la moda in Bucuresti. Este absolut disgratioasa prezenta cablului TV care atarna urat peste placa ceramica, obscurand vederea, o alta mare inconvenienta intalnita la tot pasul in acest oras care vrea sa atraga turisti straini, dar care mai degraba ii pune pe fuga cu asemenea obiceiuri „estetice” orientale.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s