Imagini din turul de istorie si fotografie arhitecturala din zona Parcul Carol de duminica trecuta

Tur de istorie si fotografie arhitecturala in zona Parcul Carol, Bucuresti, 19 iunie '11 (©Valentin Mandache)

Al treilea tur de istorie si fotografie arhitecturala a avut loc in zona Parcul Carol, duminica trecuta pe 19 iunie ’11. Parcul a gazduit marea Expozitie Nationala Regala de la 1906, ce a celebrat jubileul a 40 de ani de domnie glorioasa a Regelui Carol I, perioada in care a modernizat si europenizat Romania, a castigat indepenenta fata de Imperiul Otoman pe campul de batalie si a extins teritoriul tarii pana la tarmurile Marii Negre. Expozitia de asemenea dorea sa marcheze implinirea a 1800 de ani de la cucerirea Daciei de catre imparatul Traian si inceputurile etnogenezei romanesti. Evenimentul era proiectat de asemenea sa arate lumii intregi noul stil national arhitectural, numit astazi neoromanesc. Oricine doreste sa inteleaga in profunzime acest ordin arhitectural, are nevoie sa studieze design-urile de cladiri care au format aceasta expozitie, problema fiind ca astazi, la mai mult de un secol dupa, au mai ramas doar putine fragmente din acele edificii si creatii artistice. Am incercat in turul care l-am organizat sa localizez si reconstitui mental cat mai mult posibil din vechea Expozitie Regala, si cred ca am reusit, judecand dupa feed back-urile primite de la o parte din participanti. Am vizionat, de exemplu, un pod de beton armat, o raritate tehnica la acea vreme, ornamentat cu motive neoromanesti sau am admirat un mare ansamblu sculptural in stil neoromanesc. In afara de parc, am vizionat si zona inconjuratoare, unde arhitectura locala a fost vizibil influentata de arhetipurile prezentate la expozitie. Un punct aparte al turului a fost statia Filaret, prima statie de tren a Bucurestiului, data in folosinta in 1869, despre care am scris un articol ieri, click aici pentru accesare. Fotomontajul de mai sus prezinta cateva din interesantele cladiri din epoci diferite intalnite de-a lungul traseului, iar mai jos e o selectie de fotografii cu participanti la tur, sir incheiat cu un show de diapozitive. Imi exprim increderea ca participantii au petrecut astfel o placuta dimineata in oras si si-au imbogatit cunostintele despre istoria arhitecturala a acestui remarcabil colt al Bucurestiului, obtinand de asemenea excelente fotografii pe teme arhitecturale!

Valentin Mandache, expert in case de epoca

Urmatorul tur arhitectural va avea loc duminica ce vine pe 26 iunie ’11 (9am-12.00) in zona istorica Cismigiu, in centru-vestul Bucurestiului (vezi o harta la acest link); punctul de intalnire: statia de metro Izvor (in fata iesirii de est, spre toneta fast food). Astept sa ne intalnim si sa pornim intr-o noua explorare a arhitecturii istorice bucurestene!

Tur de istorie si fotografie arhitecturala in zona Parcul Carol, Bucuresti, 19 iunie '11 (foto: arh Daniela Puia)
Tur de istorie si fotografie arhitecturala in zona Parcul Carol, Bucuresti, 19 iunie '11 (foto: arh Daniela Puia)
Tur de istorie si fotografie arhitecturala in zona Parcul Carol, Bucuresti, 19 iunie '11 (foto: arh Daniela Puia)

Această prezentare necesită JavaScript.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Reclame

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s