
Joi am fost pentru o scurta calatorie la Ploiesti, centrul industriei petroliere romanesti, localizat la 60km nord de Bucuresti, reusind sa fotografiez o mostra din marea multitudine de case cu arhitectura remarcabila ale acestui oras, construite in mare parte cu bani generati din petrol, dar si din statutul traditional al acestuia de important centru de schimb al regiunii de centru nord a Munteniei. Dezvoltarea sa urbana si mixul arhitectural urmeaza in mare masura traiectoria istorica a Bucurestiului. Una dintre aceste cladiri demne de atentie, care le-am intalnit acolo, localizata pe Strada Independentei, este prezentata in fotorafiile de fata. Este o pitoreasca casa in stil Mic Paris (ceea ce eu denumesc arhitectura istoricista frantuzeasca de sec. 19 provincial interpretata in Romania acelei perioadei), datand probabil din a doua parte a anilor 1890 sau primii ani ai sec. 20 cel tarziu, care pare a fi destul de bine pastrata. Acest tip de locuinta de dimensiuni medii este deseori intalnit in cadrul teritoriului Vechiului Regat. Liniile sale generale imi amintesc de o evocativa pictura impresionista cu o casa asemanatoare, despre care am scris mai demult un articol la acest link. Imi plac forma sa ca de cutie, cu colturile rotunjite, usa centrala din fier forjat si amplul peron scoica. Acoperisul prezinta doua proeminente lucarne cu fereastra rotunda, o frumoasa creasta ornamentala, la care se adauga detaliile decorative plasate la intervale egale pe ulucul streasinii. Registrul decorativ al acestui fel de casa este in general inspirat din panoplia stilului rococo, cu unele elemente otomane si/ sau native romanesti, deseori continand motive Art Nouveau in cazul edificiilor construite la cumpana dintre sec. 19 si 20. Fragmentele in stil Art Nouveau din acest particular exemplu pot fi vazute in forma de scoica vitrata a usii casei si parti din designul portii si gardului de fier forjat, cateva dintre ele prezentate in fotomontajul de mai jos.


***********************************************
Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.
***********************************************
Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.
De ce nu mi-ati spus ca veniti prin Ploiesti? Eram liber pentru un tur al orasului 🙂
ApreciazăApreciază
A fost o calatorie de lucru si s-a ivit o fereastra de timp nesperata pentru fotografiat. Imi propun sa fac o vizita special pentru investigrea arhitecturii locului si va voi contacta in avans, multmiri! VM
ApreciazăApreciază
Ar fi de interes un tur in Ploiesti…Din poza se vede,din pacate cat de „infectat” vizual este spatiul in care se afla casa cu oroarea de sticla atat de aproape.In orice caz florile dovedesc faptul ca este locuita,ceeace este bine.
ApreciazăApreciază
Casa e intr-adevar sufocata de creatiile post-comuistilor ignoranti care abunda in Ploiesti. De fapt am obervat ca orasul are arhitectura istorica practic desfigurata, lucru ce s-a intamplat in cea mai mare proportie in ultima decada. Cred ca e unul din cele mai distruse orase majore din Romania la mana propriilor cetateni needucati si doritori de castiguri rapide din afaceri stupide imobiliare. Am un tur planificat la Ploiesti in urmatoarele cateva saptamani. Watch this space! Valentin
ApreciazăApreciază