Magnifice case semi-detasate in stil Art Deco din Ploiesti

Doresc sa va prezint o alta remarcabila constructie de epoca care am fotografiat-o in timpul calatoriei mele la Ploiesti de saptamana trecuta. Cealalta casa care am descris-o era o vila de oras in stil Mic Paris din perioada La Belle Époque; articolul poate fi accesat la acest link. Edificiul de fata este un exemplu de excelent design Art Deco de la mijlocul anilor 1930, in forma de case semi-detasate, care radiaza o extraordinara personalitate. Cladirea este situata pe Strada Independentei, nu departe de gara principala a orasului. Suntem norocosi sa o putem admira zi, dupa epicul bombardament american din 1943, ce a devastat zona, si care cu toate ca era intentionat sa distruga industria de rafinare a petrolului din jurul Ploiestiului, multe bombe ratacite au cazut pe orasul propriu-zis. Campurile petrolifere romanesti aprovizionau masina de razboi a Germaniei naziste, iar acea operatie americana, cunoscuta in istoria militara ca Operation Tidal Wave, a fost din cele mai costisitoare in termeni de piloti si avioane pierdute ale fortelor aeriene SUA in teatrul din Europa in cel al Doilea Razboi Mondial. Nu mai vorbesc ca orasul a suferit multiple raiduri aeriene in acea conflagratie.

Case semi-detasate in stil Art Deco datand de la mijlocul anilor 1930, Ploiesti (©Valentin Mandache)

Principalul element structural si decorativ al casei este reprezentat de turnurile gemene de casa scarilor, in jurul carora se articuleaza o mutitudine de componente arhitecturale in stil Art Deco, de la extraordinar de atractive usi, balcoane rotunjite cu peroane spranceana, un bine proportionat gard la strada sau ample verande de acoperis.

Una din usile care impodobesc intrarile caselor semi-detasate in stil Art Deco, mijlocul anilor 1930, Ploiesti (©Valentin Mandache)

Usile (gemene de asemenea) contin ornamente de raze de soare izbucning printre nori, pe cand deschiderea in zid a acestora este decorata cu „carnoase” motive florale, intr-o maniera asemanatoare stilurilor brancovenesc si neoromanesc, ce imi aminteste de modul de design al arhitectului Toma T. Socolescu. El a fost extrem de influent in Ploiesti si zona Prahovei in perioada interbelica, prin numeroase creatii de cea mai inalta tinuta, si ar putea fi posibil sa fie de asemenea proiectantul acestei cladiri, lucru ce trebuie confirmat sau infirmat printr-o cercetare de documente de arhiva.

Turnurile de casa scarii: cladire in stil Art Deco de la mijlocul anilor 1930, Ploiesti (©Valentin Mandache)

Turnurile gemene de casa scarilor sunt impodobite cu motivul zigguratului, foarte caracteristic stilului Art Deco.

Case semi-detasate in stil Art Deco datand de la mijlocul anilor 1930, Ploiesti (©Valentin Mandache)

Edificiul, prin minunatele sale proportii si calitatea deosebita a design-ului, iese cu usurinta in evidenta in cadrul peisajului construit care il inconjoara. Sper ca lucrarile de renovare care par a se desfasoara acum acolo, vor revitaliza cel putin o parte din vechea glorie a acestei cladiri.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

5 gânduri despre „Magnifice case semi-detasate in stil Art Deco din Ploiesti

 • Mult spus că a scăpat ca prin miracol… Bombardamentul din 1943 nu prea a avut de-a face cu orasul propriu-zis, putine cladiri fiind afectate de acel raid. De asemenea, gara de sud a scapat nevatamata atunci. In 1944 avea sa vina dezastrul.

  Cat despre arhitect, sunt sigur ca nu e Socolescu. Era un promotor al neo-romanescului si fervent adversar al art-deco-ului.

  Apreciază

  • Au cazut bombe in Ploiestiul propriu-zis in 1943, la masivitatea acelui raid, multe largate de echipaje care nu mai puteau trece de barajul antiaerienei de la rafinarii sau confuzate in haosul bataliei. Am precizat astfel contextul aparitiei si supravietuirii unei astfel de arhitecturi remarcabile intr-o geopolitica continuu instabila, o caracteristica a zonei Romaniei. Catastrofa din 1944 ce putea sa o nimiceasca si mai tare dupa cum spuneti, decat confirma acest lucru. Sunt surpris ca nu cunoasteti valentele arhitectului cel mai faimos al Ploiestuilui si Prahovei. Este un maestru al Art Deco-ului si nu un „fervent adversar”. Ca majoritatea arhitectilor romani ai vremii, era versat intr-o multitudine de stiluri, nu numai in neoromanesc. A proiectat si in Beaux Arts de exemplu. El e responsabil de exemplu de design-ul uneia din cele mai ample, daca nu cea ai mare, cladire Art Deco din Europa de Sud Est, halele orasului; de asmenenea este foarte cunoscut ca un maestru sintetizator intre Art Deco si neoromanesc, marturie stau o serie de cladiri din Campina si chiar Ploiesti. Va recomand cu caldura sa-i luati la rand monumentele sa le studiati! Cat priveste designerul casei aceaseia, opinia mea nu am pus-o ca certitudine, am precizat clar lucrul acesta. Succes! VM

   Apreciază

 • Casa din dreapta nu este în renovare. Cea din stânga a fost renovată acum câţiva ani buni, însă cea din dreapta cred că are alt proprietar … şi este păcat că arată aşa 😦
  Se plimbă atâta lumea pe Bulevard şi totuşi atât de puţini o admiră.

  Apreciază

 • superba cladire, e interesant sa vad cum s-a implementat arhitectura art deco si in restul tarii. e stilul meu favorit, aici in Constanta avem sute de imobile art deco ramase din perioada interbelica. e pacat ca nu se prea vorbeste pe nicaieri, in exteriorul orasului ca sa zic asa, despre acest stil care a dat identitate orasului Constanta, statiunii Mamaia ….

  Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s