Imagini de la turul de istorie si fotografie arhitecturala din zona Cismigiu

Turul de istorie si fotografie arhitecturala din zona Cismigiu, 26 iunie '11m Bucuresti (©Valentin Mandache)

Am avut un foarte dens tur arhitectural duminica trecuta in zona Cismigiu a Bucurestiului, iar fotomontajul de mai sus cred ca e o marturie elocventa. Aceasta parte a capitalei gazuieste remarcabile creatii ale unora dintre cei mai faimosi arhitecti nativi si straini care au activat pe piata locala inca din ultimile decade ale sec. 19; personalitati cum ar fi Giulio Magni, Horia si Ion Creanga, Ion si Tiberiu Niga, Nicolae Cucu, Gheorghe Simotta, Petre Antonescu sau Emil Günes, ca sa citez numai cativa dintre ei. Am avut de asemenea ocazia sa arat si descrie participantilor multe dintre mai putin stiutele sau chiar engmatice detalii ale acestei zone „plina” de minunatii arhitecturale. Una din ele poate fi vazuta la centrul fotomontajului, un basorelief, adornand un grandios edificiu public in stil neoromanesc, ilustrand pe Regele Ferdinand si Regina Maria in hainele ceremoniale de la incoronarea de la Alba Iulia din 1922. Panoul este dificil de observat de la nivelul strazii si de aceea a scapat probabil furiei din perioada comunista de a distruge trecutul si monumentele regale. Participantii au fost foarte internationali, venind din Thailanda, Franta si bine-inteles bastinasi, fiind onorat sa vad un asmenea nivel de interes in acest aspect al identitatii si patrimoniului Bucurestiului. Am increderea ca participantii au petrecut o zi frumoasa si productiva intelectual in aceasta parte a orasului!

Urmatorul tur duminical de istorie si fotografie arhitecturala va avea loc pe 3 iulie ’11, 9am-12.00, in zona Foisorul de Foc, centru-est Bucuresti (vezi o harta la acest link); punctul de intalnire este in fata Bisericii Grecesti (cea in forma de templu antic din Piata Pache Protopopescu). Astept sa pornim impreuna in explorarea si descoperirea arhitecturii de epoca bucurestene! 

Turul de istorie si fotografie arhitecturala din zona Cismigiu, 26 iunie '11m Bucuresti (foto: arch. Daniela Puia)

Cu participantii la tur, detaliind intricatiile stilului neoromanesc timpuriu al cladirii Ministerului Educatiei.

Turul de istorie si fotografie arhitecturala din zona Cismigiu, 26 iunie '11m Bucuresti (foto: Dana Cernat)

Participantii la tur parcurgand Rondul Clasicilor Literaturii Romane din Parcul Cismigiu, un design de arhitectura peisagistica, creat pentru ridicarea moralului in una din cele mai grele perioade ale celui de al Doilea Razboi Mondial, cand tara pierdea sute de mii de soldati in alianta fara sens cu Germania nazista, la batalia de la Stalingrad.

Turul de istorie si fotografie arhitecturala din zona Cismigiu, 26 iunie '11m Bucuresti (foto: arch. Daniela Puia)

Participantii la tur impreuna, adminrand liniile majestuase ale Palatului Cretulescu (inceputul sec. 20), un edificiu in stil romantat renascentist francez, numarandu-se printre creatiile mai timpurii ale marelui arhitect Petre Antonescu.

Această prezentare necesită JavaScript.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s