Simbolism egiptean antic intr-un panou sculptural Art Deco

Panou sculptural in stil Art Deco cu simbistica egipteana antica, impodobind un edificiu din a doua parte a anilor 1930, proiectat de arh. Georges Cristinel, zona Cismigiu, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Aceasta este o fotografie pe care am facut-o in timpul turului de istorie si fotografie arhitecturala de duminica trecuta din zona Cismigiu a Bucurestiului. Este un amplu panou in basorelief de aproximativ 1.2 x 1.6 m, continand o tema ce face referinte la simbolistica egipteana antica. Adorna varful turnului casei scarilor al unei cladiri in stil streamline Art Deco, proiectata de arhitectul Georges Cristinel in a doua parte a anilor 1930. Panoul ilustreaza probabil o viguroasa si vitalista famile muncind (o referinta la familia romaneasca „pura”): tatal, mama si fiul (personajul din registrul de jos, cu peruca in stil egiptean antic). Acestia sunt angajati in ceva care arata a fi lucrari de constructie de o amploare si efort faraonic (semnificiand reconstructia tarii si punerea bazelor unei natiuni inalt civilizate intocmai vechilor egipteni), binecuvantati de raze de soare izbucnind din coltul de stanga sus al panoului. Cele trei personaje, numarul lor este probabil o alta referinta la vechiul simbolism egiptean, anume la regula de treicaracteristica stilului Art Deco, sunt imbracati cu bucati de panza, aranjate in maniera „faraon”, lasate in falduri libere in jurul taliei. In opinia mea, acest panou, prin referintele, chiar voalate, care le face la puritate rasiala si civilizatia natiunii, este o tema din cadrul programului „Munca si Voie Buna” de propaganda fascista de la sfarsitul anilor ’30, promovat de autoritatile romane ale acelei epoci. Era inspirat din fapte similare care se defasurau in Germania nazista sau Italia fascista, tari cu regimuri politice dictatoriale ce aveau in acei ani premergatori celui de al Doilea Razboi Mondial, o uriasa si daunatoare influenta in Romania.

Urmatorul tur duminical de istorie si fotografie arhitecturala va avea loc pe 3 iulie ’11, 9am-12.00, in zona Foisorul de Foc, centru-est Bucuresti (vezi o harta la acest link); punctul de intalnire este in fata Bisericii Grecesti (cea in forma de templu antic din Piata Pache Protopopescu). Astept sa pornim impreuna in explorarea si descoperirea arhitecturii de epoca bucurestene! 

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

4 gânduri despre „Simbolism egiptean antic intr-un panou sculptural Art Deco

 • Din cate stiu, fascismul promova ideea puritatii rasei, ceea ce presupunea sanatatea natiunii si implicit, a familiei. Corespunzator, se cultiva idealul unei natiuni viguroase, care se ridica prin munca.

  Apreciază

  • Acesta este probabil unul din mesajele panoului. Eu m-as venture out si zice ca are si un mesaj antisemit prin faptul ca acel grup sunt aratati ca „egipteni” antici, cei care i-au persecutat si urmarit pe vechii evrei ai lui Moise. Probabil asa isi inchipuiau ca va face si vajnica natiune romana asistata de „arienii” germani si italieni. Cu toate ca realizarea artistica a panoului nu e rea, mi se intoarce stomacul pe dos cand ma gandesc la politica vremurilor acelea si interferenta ei in arta!… VM

   Apreciază

 • Foarte interesanta si originala observatia dvs. privind mesajul antisemit al acestui panou. Probabil ca avem de-a face cu o arta ideologizata, asa cum a fost si in comunism. Este intr-adevar, nefericita mixtura dintre arta si politica.

  Apreciază

  • Este intr-adevar nefericit acest mixaj intre politica si arta, dar poate produce si rezultate remarcabile din mana artistilor din toate bransele creatiei artistice, care cred cu totul in acea politica sau ideologie, cum a fost cazul lui Sabin Balasa sau in Rusia a lui Yevtushenko, iar daca mergem inapoi in timp te pot gandi chiar si la cei imbibati de ideologia credintei crestine care sunt nenumarati de la Giotto la Antonio Gaudi. Este mult de discutat!… VM

   Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s