Sirena antiaeriana din timpul celui de al Doilea Razboi Mondial

Sirena antiaeriana datand din timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, zona Sf. Iosif, Bucuresti (©Valentin Mandache)

In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, Bucurestiul a suferit raiduri aeriene din partea tuturor partilor beligerante: la inceputul razboiului au fost avioanele sovietice, urmate in special din 1943 de raiduri de noapte ale Fortelor Aeriene Regale Britanice sau de zi efectuate de cele ale Statelor Unite, iar in final, dupa ce Romania a intors armele trecand de partea Aliatilor la 23 August 1944, a devenit tinta a vicioase bombadamente din partea Luftwaffe. In tot acest timp autoritatile au amplasat alarme antiaeriene, actionate electric sau manual, in zonele cu trafic pietonal important ale orasului. Exemplul de mai sus este unul dintre acele supravietuind dispozitive de avertizare antiaeriana. E greu sa-mi dau seama ce fel de tip este, inclinantia mea fiind spre o alarma actionata cu manivela, destul de posibil de fabricatie germana (pot fi desigur gresit in ambele consideratii, fara o examinare si documentare propriu-zisa). Sirena este localizata in zona catedralei Sf. Iosif, fiind fixata de balustrada unui balcon Julieta de la primul etaj al unei cladiri din perioada La Belle Époque. Obiectul reprezinta, in opinia mea, un interesant martor al razboiului si parte integranta a istoriei acestui oras de la marginea Europei, care a fost martorul de-a lungul istoriei sale a nenumarate conflagratii si rasturnari armate.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Reclame

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s