Putul scarilor la case Art Deco

Am mai putine ocazii, cum e si natural, de a merge sau fi invitat in interiorul caselor de epoca pentru a le investiga maruntaiele, comparat cu relativa libertate de a studia asemenea edificii din afara. Din acele mai putine oportunitati, as dori sa va prezint aici trei interesante exemple de puturi de scara impodobind interioare de case de apartamente in stil Art Deco bucurestene, datand de la mijlocul anilor 1930.

Putul scarilor unei case de apartamente in stil Art Deco, zona Mantuleasa, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Fotografia de mai sus prezinta un interesant put gazduind o scara spirala circulara sprijinindu-se pe un ax ex-centric, care are un rol nu numai structural, ci si estetic in contextul acestui design Art Deco.

Putul scarilor unei case de apartamente in stil Art Deco din zona Iancului, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Putul scarii din cea de a doua imagine contine o scara in spirala rectangulara care lasa  la centru o coloana de aer in sectiune patrata, foarte mult in ton cu arhitectura exterioara patratoasa Art Deco – Modernista a casei care o gazduieste.

Putul scarilor unei case de apartamente in stil Art Deco din zona Pache Protopopescu, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Imaginea de mai sus arata un put cu o scara de profil rectangular in colturi rotunjite, fotografiata de la nivelul superior in jos. Infatisarea este destul de greoaie, colturile rotunjite ale coloanei de aer reusind sa atenueze numai in parte aceasta impresie.

Putul scarilor unei case de apartamente in stil Art Deco din zona Foisorul de Foc, Bucuresti; constructie datand din 1940. (©Valentin Mandache)

In acest exemplu scarile sunt prevazute cu o balustrada simpla de metal, care da o impresie de aerisire in spatilul limitat al putului scarilor.

Putul scarilor unei case de apartamente in stil Art Deco din zona Colina Patriarhie, Bucuresti; constructie datand de la inceputul anilor 1930. (©Valentin Mandache)

Ultimul exemplu prezinta cazul unui put de scari care a trebuit sa foloseasca o cantitate foarte limitata de spatiu orizontal, avand prin urmare lasata doar o coloana de aer foarte ingusta. Impresia de incorsetare este cat de cat atenuata de ornamentatia ceva mai flamboaianta a feroneriei balustradei.

Imi plac destul de mult exemplele pitoresti de arhitectura interioara prezentate aici, acestea transmitand ceva autentic, in opinia mea, din aerul si viata ce se desfasura in spatele zidurilor caselor Bucurestiului interbelic.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s