Art Nouveau valah

Orașul Târgoviște, situat la 80 km nord-vest de București, fosta capitală a vechiului principat al Țării Românești sau Valahiei, a reușit, în opinia mea, să păstreze o bună parte a patrimoniului său arhitectural în cursul vicisitudinilor ultimelor șapte decenii de regim dictatorial comunist și de tranziție haotică la o economie de piață în România. A trecut de asemenea mult mai bine, comparativ cu alte orașe din această țară, prin calamitatea boom-ului imobiliar al anilor 2000 – 2008, care a provocat distrugerea edificiilor de epocă într-o proporție mult mai mare decât de-a lungul întregii perioade comuniste. Unul dintre acele exemple de arhitectură istorică păstrată în Târgoviște este casa din fotografiile de mai jos, ce conține ample elemente neoromânești redate într-o înfățișare Art Nouveau. Aceasta datează probabil din anii 1900 și arată semne de alterări serioase ce s-au petrecut asupra sa de-a lungul secolului care s-a scurs. Edificiul este situat la unul din capetele vechii străzi comerciale a orașului, lângă frumoasa primărie în stil Beaux Arts, despre care am scris cu ceva vreme în urmă un articol la acest link. Stilul arhitectural neoromânesc a evoluat în mare măsură, în timpul stagiilor inițiale, în cadrul curentului Art Nouveau, iar această clădire este un interesant produs al acelei perioade. Îmi cer scuze pentru variația în nuanța culorilor între fotografii, cauzate de faptul că acestea au fost imortalizate la momente diferite ale zilei și în condiții variate de luminozitate.

Art Nouveau valah, casă datând din anii 1900, Târgoviște (©Valentin Mandache)

Îmi plac motivele etnografice românești care dau personalitate acestei case, cum sunt cele de pe stâlpii de lemn ce împodobesc balconul de tip oriel sau friza fațadei de la stradă, ce reproduce o broderie țărănească.

Casa Art Nouveau cu motive neoromânești, anii 1900, Târgoviște (©Valentin Mandache)

Fereastra principală este de tip neoromânesc, făcând referințe la tripticul bisericesc, redat într-o manieră Art Nouveau. Modelul geometrizat al frizei, ușor de remarcat în această fotografie, este inspirat din broderiile țărănești din Valahia.

Fereastră Neo-Românească de tip triptic redată în manieră Art Nouveau, casă din anii 1900, Târgoviște (©Valentin Mandache)
Art Nouveau valah, casă din anii 1900, Târgoviște (©Valentin Mandache)

Imaginea de mai sus prezintă un balcon de tip oriel, împodobit cu stâlpi de lemn sculptați în felul celor care se întâlnesc la casele țărănești din zonă.

Art Nouveau valah, detaliu al balconului de tip oriel, casă datând din anii 1900 Târgoviște (©Valentin Mandache)

Principala trimitere la Art Nouveau în design-ul balconului sunt arcurile circulare ce se desfășoară între stâlpii de lemn, o referință la arhitectura islamică medievală a regiunii balcanic-otomane, din care principatul Valahiei a făcut parte timp de mai bine de patru secole.

Art Nouveau valah, stâlpi sculptați cu motive etnografice, casă datând din anii 1900, Târgoviște (©Valentin Mandache)
Art Nouveau valah, intrare laterală cu ferestre, casă datând din anii 1900, Târgoviște (©Valentin Mandache)

Alte elemente Art Nouveau, care nu au legătură cu neoromânescul, sunt două uși simple amplasate pe latura casei, cea mai remarcabilă dintre ele arătând ca inspirată din design-ul unui scaun Argyle  de Charles Rennie Mackintosh.

Art Nouveau valah, ușă laterală (motiv de scaun Argyle), casă datând din anii 1900, Târgoviște (©Valentin Mandache)
Art Nouveau valah, ușă laterală, casă datând din anii 1900, Târgoviște (©Valentin Mandache)

Târgoviște mai are încă o casă de design similar, situată cam la jumătate de km de aceasta, spre cetatea princiară, probabil opera aceluiași arhitect, despre care sper să aflu mai multe în cursul viitoarelor călătorii de studiu în acest minunat oraș din sudul României.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

3 gânduri despre „Art Nouveau valah

Comentarii