Imagini de la turul arhitectural de duminica trecuta din zona Kiseleff

Tur de istorie si fotografie arhitecturala in zona Kiseleff, Bucuresti, duminica 10 iulie '11 (©Valentin Mandache)

Fotomontajul prezentat mai sus este numai o mostra minuscula a extraordinarei diversitati si bogatii de arhitectura istorica ce se afla in cadrul zonei Kiseleff a capitalei, un „diamant al coroanei” in ceea ce priveste arhitectura de epoca bucurestena. Turul a fost foarte popular, cu participanti informati si pasionanti, fiind o adevarata placere pentru mine sa le fiu ghid! Am vizionat si fotografiat impreuna o diversitate de cladiri publice si private, de la „Muzeul Geologic” (1906-’08) proiectat de arh. Victor Stefanescu, un urias edificiu in stil neoromanesc ce amplifica la o scara iesita din comun motive etnografice si brancovenesti, or Bufetul de la Sosea (1889-’92) al arhitectului Ion Mincu, una din cladirile timpurii ale stilului neoromanesc, considerata ca cel mai frumos edificiu creat de marele arhitect, pana la o mutitudine de case elegante in stiluri Art Deco, International Modernist, neoromanesc de toate speciile, precum si stiluri sintetice tipice Bucurestiului periodei interbelice. Turul a fost astfel o excelenta si comprehensiva trecere in revista a ceea ce Bucurestiul are mai bun de oferit in termeni de arhitectura istorica si imi expirm increderea ca participantii au avut un stimulat periplu intelectual duminical! 🙂

Tur de istorie si fotografie arhitecturala in zona Kiseleff, Bucuresti, duminica 10 iulie '11 (photo: Romulus Bena, Prietenii Scolii Centrale)

In imaginea de mai sus sunt participanti la tur ascultand explicatiile subsemnatului, in fata Muzeului Taranului Roman, o magnifica cladire in stil neoromanesc de dimensiuni palatiale, care prezinta motive si simboluri de pe cuprinsul provinciilor tarii, cu referinte la forme bizantine, gotice si de asemenea otoman islamice, o metafora arhitecturala privitoare la locatia geopolitica a acestor tinuturi de-a lungul istoriei la jonctiunea civilizatiilor crestina (orientala si vestica) si islamica. Edificiul a fost proiectat de arh. Ghica Budesti in 1912 si completat in 1940.

Tur de istorie si fotografie arhitecturala in zona Kiseleff, Bucuresti, duminica 10 iulie '11 (photo: Idei Cusute)

Participantii la tur in fata Bufetului de la Sosea, actualul restaurant Doina. Edificiul este considerat astazi ca fiind printre cele mai importante si pretioase cladiri din cadrul patrimoniului arhitectural al Romaniei.

Tur de istorie si fotografie arhitecturala in zona Kiseleff, Bucuresti, duminica 10 iulie '11 (photo: Idei Cusute)

Ghidul impreuna cu participantii la excursia arhitecturala, in timpul unei pauze intr-o piazzetta de langa Bulevardul Kiseleff, admirand multitudinea de mari si flamboaiante edificii in stil neoromanesc care ii inconjara pe toate laturile.

Valentin Mandache, expert in case de epoca

!!! Urmatorul tur de istorie si fotografie arhitecturala va avea loc duminica ce vine (17 iulie ’11, 9.00-12.00 am) in zona istorica Colina Patriarhiei, centru-sud Bucuresti (vezi o harta la acest link); punctul de intalnire: statia de metro Piata Unirii (in fata intrarii de pe Bulevardul Dimitrie Cantemir, langa restaurantul Horoscop. Astept sa ne intalnim !!! 

Această prezentare necesită JavaScript.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Un gând despre „Imagini de la turul arhitectural de duminica trecuta din zona Kiseleff

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s