Colina Patriarhiei: imagini de la turul de istorie si fotografie arhitecturala de duminica trecuta

Colina Patriarhiei: tur de istorie si fotografie arhitecturala, 17 iulie '11 (©Valentin Mandache)

Turul a beneficiat de o briza neasteptata pentru vremea din aceasta perioada a anului, fapt care a energizat si mai mult entuziasmul participantilor in a descoperi intricatiile arhitecturale ale edificiilor care formeaza „Acropolisul” Bucurestiului si labirintul de strazi inconjuratoare. Colina Patriarhiei contine cele mai vechi cladiri in folosinta ale capitalei Romanei, cu fragmente databile inca din sec. 16, formand centrul religios si administrativ al Bisericii Ortodoxe Romane, principala credinta religioasa a acestei tari. Micile resedinte private care sunt imprastiante in jurul colinei sunt in majoritate in stilul Mic Paris, popular in cea de a doua jumatate a sec. 19, cand zona a constituit focusul intregului oras si al tarii, gazduind centrul sau secular (Parlamentul) si temporal (Patriarhia). Marele prestigiu asociat cu cladirile din zona Colinei Patriarhiei le-a conferit acestora calitatea de modele arhitecturale, urmate de meseriasi si arhitecti in constructii implementate in alte parti ale orasului. Am avut astfel cu totii ocazia sa facem o interesanta „arheologie arhitecturala”, trecand in revista ramasitele ce au mai supravietuit din acesta odata ilustra zona a Bucurestiului, acum aflata in evident declin, odata ce in ultima suta de ani centrul comercial, politic si cultural al orasului s-a mutat incet spre nord. Am increderea ca participantii au petrecut o dimineata intelectuala, dar si plina de nostalgie in intalnirea cu cladirile de epoca ce in multe aspecte constituie esenta vechiului oras, denumit odata Micul Paris al Balcanilor! :)

Colina Patriarhiei: tur de istorie si fotografie arhitecturala, 17 iulie '11 (foto: Ioana Novac)

Participanti la tur si ghid admirand si fotografiind detaliile arhitecturale falmboaiante ale cladirilor in stil brancovenesc ale Palatului Patriarhal, unele din ele in acea infatisare inca de la mijlocul sec. 17, folosite mai tarziu ca arhetip de catre arhitectii stilului neoromanesc ai erei moderne.

Colina Patriarhiei: tur de istorie si fotografie arhitecturala, 17 iulie '11 (foto: Romulus Andrei Bena, http://www.prieteniiscoliicentrale.wordpress.com)

Subsemnatul explicand participantilor la tur despre pitorestile case de epoca in stil Mic Paris de pe strada Principatele Unite. Aici erau in sec. 19 unele din cele mai prestigioase adrese private si publice bucurestene, inainte ca centrele comerciale si politice ale orasului sa se mute spre nord odata ce legaturile cu Europa Centrala si de Vest au inceput sa se dezvolte, in defavoarea vechilor relatii cu fosta lume otomana de la sud.

Valentin Mandache, expert in case de epoca

!!! Urmatorul tur duminical (24 iulie ’11, 9am-12.00) de istorie si fotografie arhitecturala va avea loc in cartierul istoric Gara de Nord, nord-vest-centru Bucuresti (vezi harta la acest link); punctul de intalnire: statia de metro Gara de Nord (in fata iesirii care este chiar peste drum de Statuia Eroilor CFR). Astept sa ne intalnim !!!

Această prezentare necesită JavaScript.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s