Usa neoromaneasca din anii 1900

Usa in stil neoromanesc timpuriu, cu elemente Beaux Arts, datand din anii 1900, zona Foisorul de Foc, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Usa de mai sus este un iteresant hibrid intre elemente neoromanesti timpurii cum este arcul in acolada garnisit cu motivul funei, discuri etnografice solare la baza si incadrat deasupra de cruci grecesti din frunza de liliac, impreuna cu fragmente Beaux Arts detectabile in special in monograma primului proprietar incadrata de coroana de lauri, un motiv de antichitate clasica, destul de strain registrului decorativ neoromanesc timpuriu ce se inspira in special din motive de arhitectura bisericeasca medieval tarzie valaha (cunoscuta si sub numele de brancoveneasca) si forme otoman-balcanice. Intreaga compozite este martora unei perioade in prima decada as sec. 20, cand stilul neoromanesc era la inceputurile sale pe scena arhitecturala a tarii, dand o idee despre cum incerca sa-si „faca loc sub soare” asimiland elemente din stilurile deja consacrate in ochii publicului de atunci.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s