Gara de Nord: imagini de la turul de istorie si fotografie arhitecturala de duminica trecuta

Gara de Nord: imagini de la turul de istorie si fotografie arhitecturala de duminica trecuta (©Valentin Mandache)

Gara de Nord este una din cele mai interesante si diverse arhitectural parti ale Bucurestiului, dar aproape intotdeauna ignorata de cartile si albumele care inunda la ora actuala piata sau de companiile turistice oferind tururi pentru vizitatori indigeni sau din strainatate. Din aceasta cauza, turul de duminica trecuta a fost pentru mine un fel de misiune de a repune Gara de Nord pe locul ei binemeritat in cadrul hartii culturale bucurestene! Am fost norocos ca am avut participanti entuziasti si foarte inteligenti, care m-au stimulat si mai mult in acea actiune. Am fost cu totii impresionati in particular de clasicimul majestuos, de maniera dorica, al portalului principal al Garii de Nord si de asemenea de masivele sale ornamente Art Deco ilustrand o colosala roata de tren inaripata si incoronata cu frunze de vita-de-vie, ce simbolizau Romania, un motiv decorativ intalnit mult mai des in arhitectura neoromanesca. Cu totul izbitoare au fost panourile decorative ale vechiului Cinema Dacia, ce ilustreaza scene din era filmelor mute. Stilul neo-renascentist redus la esenta al fostei Scoli de Drumuri, Poduri si Sosele,, datand din 1886, a fost de asmenenea o adevarata desfatare. Cladirile rezidentiale debordau in aceiasi masura cu delicii arhitecturale, de la delicati mascaroni si fine porti din fier forjat tipice stilului Mic Paris din perioada La Belle Époque, flamboaiante cladiri neoromanesti cu impresionante finiale si usi monumentale, pana la ornamente Art Deco luxuriante, amintind de Marile Sudului, si locuinte intr-un severa maniera International Modernista. Imi exprim increderea ca participantii s-au bucurat de bogatia arhitecturii istorice a zonei Gara de Nord si vor duce astfel pe mai departe vestea despre nestematele arhitecturale ce salasuiesc acolo :).

Gara de Nord: imagini de la turul de istorie si fotografie arhitecturala de duminica trecuta- ghid si participanti in fata unei magnifice porti din fier forjat in stil Mic Paris din anii 1900.

!!! Urmatorul tur duminical (31 iulie ’11, 9am-12.00) de istorie si fotografie arhitecturala va avea loc in cartierul istoric Dorobanti, nord-centru Bucuresti (vezi harta la acest link); punctul de intalnire: statia de metro Victoriei (de pe Bulevardul Aviatorilor, cea de unde se vede direct Statuia Aviatorilor). Astept sa ne intalnim !!!

Valentin Mandache, expert in case de epoca

Această prezentare necesită JavaScript.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

3 gânduri despre „Gara de Nord: imagini de la turul de istorie si fotografie arhitecturala de duminica trecuta

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s