Usa in stil „venetian interbelic” cu broaste testoase si iguane

Usa in stil sintetic "venetian interbelic", casa de la mijlocul anilor 1930, zona Aviatorilor, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Ornata usa prezentata in aceste imagini impodobeste o casa de la mijlocul anilor 1930, intr-un stil arhitectural sintetic dezvoltat in acea perioada in Romania, care consta in mare parte intr-o mixtura de motive neoromanesti si italiene renascentiste inspirate in special din tipurile venetiene, un stil pe care eu il denumesc „venetian interbelic„. Specific neoromanesc in aceasta instanta este motivul vitei de vie decorand deschiderea in zid a usii si arcul exterior, prezent de asemenea pe capitelul si baza coloanelor, pe cand „venetian” este aspectul general al coloanelor si al ansamblului decorativ al usii. Cel mai iesit din comun element este reprezentat de broastele testoase si soparlele in forma de iguana ce decoreaza colturile bazelor de coloana, denotand simboluri despre care nu sunt indeajuns in tema, poate simbolizand pamantul, suprafata lui solida, acea „terra firma” in latina sau „dorso duro” in limba venetiana, pe cand pasarile si dragonii inaripati reprezentati pe capiteluri simbolizeaza aerul si cerul. Astept eventuale completari in aceasta privinta de la cititorii mei ce sunt in tema cu asemenea simbolistica. 🙂

Usa in stil sintetic "venetian interbelic", casa de la mijlocul anilor 1930, zona Aviatorilor, Bucuresti (©Valentin Mandache)
Usa in stil sintetic "venetian interbelic", decorata la baza coloanelor cu broaste testoase si iguane, casa de la mijlocul anilor 1930, zona Aviatorilor, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Broaste testoase si veverite ca parte a decocratiei coloanelor de usa, posibil simbolizand pamantul, suprafata acestuia, si aspiratiile spre idealuri inalte (pasarile, dragonul).

Usa in stil sintetic "venetian interbelic", casa de la mijlocul anilor 1930, zona Aviatorilor, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Capiteluri de coloana amplu ornate continand reprezentari de pasare si dragon inaripat, simbolizand aerul si cerul, precum si batalia maniheica intre fortele binelui (pasarile) si raului (dragonii/ reptilele), una din bazele filozofice ale credintelor taranesti romanesti.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s