Celebrand primele 10 tururi arhitecturale duminicale Case de Epoca

As dori sa impart cu dumneavoastra, dragi cititori, bucuria mea in concluzionarea saptamana trecuta a 10 tururi duminicale de istorie si fotografie arhitecturala in diverse zone ale vechiului Bucuresti. Am inceput organizarea acestui tip de excursie culturala pe data de 5 iunie ’11, fiind foarte impresionat de multitudinea de participanti de diverse profesii, varste, localnici sau venind din toate colturile lumii ce si-au exprimat intensul interes in istoria si identitatea noastra arhitecturala. Am increderea ca explicatiile mele au fost bine primite, iar tururile au constituit o efectiva actiune educationala in materie de istorie arhitecturala romaneasca, vazuta nu ca de obicei in izolare, ci intr-un context mai larg international si multidisciplinar. Acest fel de profesionalism este foarte necesar in Bucuresti si Romania in general, unde este o acuta deficienta de publicatii de calitate si de profesionisti propriu zisi (in schimb sunt foate multi asa-zisi specialisti cu toate certificatele posibile la mana, dar complet impotenti in ceea ce priveste calitatea). Sper ca in timp, aceste tururi, impreuna cu articolele mele de blog si alte proiecte care le pregatesc, sa mareasca nivelul de cunostinte in randul publicului de aici si din strainatate despre frumusetea patrimoniului arhitectural al Bucurestiului si Romaniei, importanta uriasa a acestuia pentru identitatea comunitatilor locale, conservare si turism de calitate.

Mai jos sunt o serie de fotocolaje adunand impreuna imaginile publicate in articolele de blog in care am facut cronica fiecarui tur (o lista completa a acestora, impreuna cu link-uri la articole este metionata sub primul fotomontaj).

Fotografii facute in cursul primelor 10 tururi duminicale de istorie si fotografie arhitecturala Case de Epoca (©Valentin Mandache)

Lista articolelor de blog cu cronicile primelor 10 tururi duminicale de istorie si fotografie arhitecturala Case de Epoca:

  1. Impresii din turul de fotografie arhitecturala de ieri din Cotroceni
  2. Imagini de la turul de fotografie arhitecturala din cartierul istoric Mantuleasa de duminica trecuta
  3. Imagini din turul de istorie si fotografie arhitecturala din zona Parcul Carol de duminica trecuta
  4. Imagini de la turul de istorie si fotografie arhitecturala din zona Cismigiu
  5. Imagini de la turul arhitectural de duminica din zona Foisorul de Foc
  6. Imagini de la turul arhitectural de duminica trecuta din zona Kiseleff
  7. Colina Patriarhiei: imagini de la turul de istorie si fotografie arhitecturala de duminica trecuta
  8. Gara de Nord: imagini de la turul de istorie si fotografie arhitecturala de duminica trecuta
  9. Dorobanti: imagini de la turul de istorie si fotografie arhitecturala de duminica trecuta
  10. Zona Mosilor: imagini de la turul de istorie si fotografie arhitecturala de duminica trecuta
Imagini generice reprezentative pentru fiecare zona vizitata ce au initiat articolele-anunt ale tururilor (©Valenitn Mandache)

Fotomontajul de mai sus este compus din imagini generice, reprezentative pentru fiecate zona vizitata in timpul tururilor, care le-am folosit in parte pentru initierea fiecarui articol-anunt al turului publicat pe blog.

Participanti la tur si ghid: primele 10 tururi duminicale de istorie si fotografie arhitecturala Case de Epoca (fotografii de Romulus Bena, Dana Cernat, arch. Daniela Puia, Ioana Novac si Valentin Mandache)

Colajul de fotografii de mai sus este compus din instantanee luate in cursul tururilor arhitecturale, infatisand participanti la tur in diverse locatii prin vechiul Bucuresti, care in opinia mea reflecta etosul acestor excursii, scopul lor intelectual, valoarea si in general atmosfera lor placuta.

Map of Bucharest: location of the first 10 architectural tours - Historic Houses of Romania

Harta mentioneza zonele acoperite de primele 10 tururi arhitecturale duminicale Case de Epoca. Mai am in proiect alte 10 asemenea destinatii prin diverse zone ale vechiului Bucuresti (maine, duminica, 14 august, este programata cea de a 11-a, in zona Domenii – Casa Scanteii, pentru detalii click aici), repetari ale celor pentru care este exprimat interes si de asemenea tururi in locatii din afara Bucurestiului! Sunteti bine-inteles invitati in mod cordial sa participati! 🙂

Valentin Mandache, expert in case de epoca

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

2 gânduri despre „Celebrand primele 10 tururi arhitecturale duminicale Case de Epoca

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s