Simboluri de batalii maniheice pe un panou in stil neoromanesc

Panou arhitectural in stil neoromanesc: simbolism de batalii maniheice intre bine si rau, casa de la mijlocul anilor 1930, zona Dorobanti, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Panoul de mai sus are o lungime de circa 1,40m si constituie balustrada de balcon tip Julieta, la etajul doi al unei case de la mijlocul anilor 1930, proiectata intr-o mixtura de neoromanesc si ceea ce eu denumesc stil castele din povesti, din zona Dorobanti a Bucurestiului. Am facut fotografia in timpul turului arhitectural ce l-am organizat acolo la sfarsitul lui iulie. Cele doua sectoare ale panoului contin o foarte expresiva si rafinata panoplie de simboluri maniheice: principiile binelui si raului pe sectorul din stanga si bataliilor lor fara de sfarsit si fara de castigator pe celalalt, inlantuite in vrejuri de vita de vie reprezentand, in imaginistica stilului neoromanesc, cicluri succesive ale universului. Miturile maniheice au radacini stravechi in credintele taranesti romanesti, exprimate in arta etnografica, legende si de asemenea imbiband puternic tipul de religie crestina practicata de taranii romani. Arhitectura neoromaneasca a adoptat simbolismul asociat cu acele credinte populare in reprezentarile sale, dupa cum am putut deseori gasi asemenea creatii minunate in cadrul panourilor sau altor elemente arhitecturale impodobind cladirile in acest stil, cum sunt exemplele ce se gasesc la link-urile de  aici sau aici.

In cazul panoului de fata, primul sector (cel din stanga) contine un leu simbolizand principiul binelui, urmat de un animal fantastic inaripat, cu un cap de pasare infioratoare „insetata de sange” simbolizand principiul raului. Cel de al doilea sector de panoul contine reprezentari ale bataliilor dintre bine si rau: prima batalie, de la stanga, este castigata de fortele binelui, unde vulturul omoara un sarpe, pe cand in a doua fortele raului inving binele, lucru vazut in animalul cu infatisare de lup mancand un vultur prabusit la pamant. Sunt impresionat de drama intensa transmisa de aceasta scena din urma, care imi aminteste foarte mult de faimoasele picturi ale Vamesului Rousseau (Henri Rouseau), artistul post-impresionist francez, in special panzele sale numite Tiganca dormind or Cercetas atacat de tigru. Am inclus mai jos acea scena de panou, decupata in detaliu, pentru a pune in evidenta acea stupefianata asemanare. Denota probabil un fenomen de convergenta artisica in arta naiva in timpuri si pe coordonate geografice diferite.

Simbolism de batalie maniheica, fragment de panou in stil neoromanesc, casa de la mijlocul anilor 1930, zona Dorobanti, Bucuresti (©Valentin Mandache)

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s