Sculpturi de zeitate a vinului in stil neoromanesc

Figuri de zeitate a vinului decorand friza unei case in stil neoromanesc de la inceputul anilor 1930, zona Cotroceni, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Am fost placut surprins sa descopar sirul de remarcabile sculpturi in lemn reprezentand o zeitate a vinului (dimensiuni de aprozimativ 25 x 30cm) ce impodobesc friza unei case in stil neoromanesc de la inceputul anilor 1930, doua dintre aceste figuri fiind prezentate in fotografia de fata. In toata activitatea mea de teren nu am mai intalnit asa ceva, doar ceva asemanator in piatra o singura data, presupunand astfel ca sunt foarte rare, daca nu unice. Figurile sunt greu de observat de la nivelul strazii printre fragmentele de zid si murdarie acumulate dupa multi ani de lipsa de intretinere a cladirii. Aparenta lor este de zeitate sau spirit al vinului sau plantei de vita de vie din mitologia antica greceasca, dupa cum se vede in frunzele de vita de vie ce le formeaza parul de pe cap si barba. Simbolurile si motivele asociate cu vinul si vita de vie sunt parte intrinseca a panopliei decorative a stilului neoromanesc, dar ca o regula acestea sunt gasite intr-un setting cu conotatii si simbolistica crestina. Aceaste minunate capete sculptate reprezinta o adevarata opera de arta si sunt si mai deosebite deoarece fac referinta la zeitati pagane antice, un fapt destul de neobisnuit pentru stilul arhitectural neoromanesc.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

2 gânduri despre „Sculpturi de zeitate a vinului in stil neoromanesc

  • In mediul urban in care traim, izolati de natura, astfel de figuri ne conecteaza cu primordialitatea si abundenta daruite de pamant – Geea – in mitologia greaca. Pe de alta parte, asa cum ati spus, aceste zeitati pagane antice prezentate de dumneavoastra nu respecta simbolistica pur crestina a stilului neoromanesc. In aceasta simbolistica, Mantuitorul este adevarata vita, detinand suprematia asupra cultului lui Dionisos, ceea ce face ca sculpturile in lemn din fotografia de fata sa fie cu atat mai interesante si mai misterioase.

    Apreciază

    • Ce zici imi aminteste de reprezentarile paleo si timpurii crestine unde e evident sincretismul si chiar sinteza intre religiile greco-romane si noua religie fondata de Cristos, cu Dionysios si atributele lui abundet prezente in acele opere. Mi-ar fi placut sa se contiune asa, acele relgii sa se fi imbunatatit una pe alta. Valentin M.

      Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s