Lampa neoromaneasca

Lampa in stil neoromanesc, zona Amzei, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Lampile in stil neoromanesc sunt o raritate, asa ca va imaginati bucuria mea cand am gasit-o pe cea prezentata in fotografia de mai sus. Aceasta impodobeste intrarea casei meomoriale Ion IC Bratianu din Piata Amzei, Bucuresti, un edificiu construit in 1908, si proiectat de arhitectul Petre Antonescu, unul dintre cei mai prolifici si imaginativi designeri ai curentului neoromanesc. Pana acum am putut identifica numai cateva artefacte de acest fel, vezi exemplul de aici, care incidental reprezinta opera aceluiasi arhitect. In opinia mea obiectul de fata a fost designat la vremea construirii casei, si nu adaugat ulterior. Imi place infatisarea sa „orientala”, amintind de lampile manufacturate in lumea islamica mediteraneana. Motivele neoromanesti sunt cel al funiei, vazut in linia zigzag care ii decoreaza rama, impreuna cu discul etnografic solar ce constitue fundul lampii, similar cu cel de pe medalioanele scupltate sau stucatura ce decoreaza friza multor case in stil neoromanesc.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s