Cronica turului arhitectural din zona Calea Calarasi, Bucuresti (28.08.11)

Turul arhitectural (duminica 28 august '11) din zona Calea Calarasi, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Turul duminical de saptamana trecuta a avut loc in zona Calea Calarasi a Bucurestiului, o arie in general in afara traseelor „turistice” ale orasului vechi. Lumina a fost excelent de clara, cu toate ca destul de intensa, oferind conditii favorabile pentru observarea micilor detalii arhitecturale, de obicei mai greu vizibile, ce impodobesc pitorestile case intalnite la fiecare pas. Participantii au avut oportunitatea sa examineze indeaproape un echilibrat mix arhitectural de case in stil Art Deco, neoromanesc de mester sau arhitect, sau mici, dar svelte locuinte in stil Art Deco. Aparte de aceste tipuri, am putut viziona si doua vechi case din era otomana, cu forme si motive ce se intalnesc din Balcani pana in Anatolia. Turul a avut doua proeminente „stele”: una a fost „descoperirea” cladirii in stil Art Deco a fostei fabricii de incaltaminte „Ludovic” (unul din superbele ei panouri decorative este prezentat in fotomontajul si show-ul de diapozitieve de fata) si vizionarea „Halei Traian”. Nu am putut gasi nici o informatie privind fabrica „Ludovic”, care pare a fi fost un amplu stabiliment industrial al perioadei interbelice. Caldirea este inca in stare buna si poate fi usor readusa la fosta ei glorie Art Deco. „Hala Traian” este o bijuterie a ingineriei epocii victoriene, construita in 1896 dupa un proiect al arhitectului italian Giulio Magni, unul din arhitectii sefi ai capitaliei din acea perioada. Am putut cu totii sa mergem inautru, acum fiind acolo un supermagazin, si admira frumoasele coloane de fier turnat si uimitorul schelet metalic ce sustine acoperisul. Turul s-a incheiat de unde a inceput, la cladirea templu ionic a Bisericii grecesti, unde congregatia ne-a ivitat sa servim prajituri aduse pentru o sarbatotoare religioasa speciala. Am increderea ca participantii au avut astfel intru-totul o minunata duminica culturala! 🙂

Această prezentare necesită JavaScript.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s