Doua tipuri contrastante de usi in stil neoromanesc

Stilul arhitectural neoromanesc de-a lungul celor peste sase decade de existenta, intre anii 1880 si 1940, a trebuit sa se adapteze la evolutia tendintelor arhitecturale si tehnologiilor de constructie si de asmenea sa adopte, de multe ori in mod liberal, motive si simboluri din alte stiluri, cea mai proeminenta asmenea sinteza fiind hibridizarea acestuia cu stilul Art Deco in era anilor 1930. Mai jos sunt doua usi neoromanesti ce exprima elocvent acele procese. Prima dintre ele impodobeste intrarea principala a liceului „Iulia Hasdeu” din Bucuresti, care combina motive neoromanesti cu cele clasiciste si nu numai, pe cand al doilea exemplu este al unei usi cu frumoase motive etnografice. Acestea sunt numai o mostra din marea diversitate de forme si motive formand registrele decorative ale acestui stil particular Romaniei.

Usa in stil neoromanesc de la intrarea principala a liceului Iulia Hasdeu, construit in 1926, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Design-ul usii de cladire de liceu, vazuta in  fotografia de mai sus si in imaginea deataliata de mai jos, face interesante referiri la forma unui pediment de templu clasic greco-roman, asezat la centrul compozitiei, simbolizand faptul sa scoala este imaginata ca un „templu” al invataturii. Ansamblul mai contine de asemenea doua motive de coloana gotica subtire la centrul usii si pe mulioanele arcadei, ce sunt probabil o metafora a faptului ca scoala este vazuta si ca o „catedrala” a invataturii.

Usa in stil neoromanesc, liceul "Iulia Hasdeu", (1926), Bucuresti (©Valentin Mandache)
Usa in stil neoromanesc de tip "poarta taraneasca", casa din a doua parte a anilor 1920, zona Cismigiu, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Fotografiile de mai sus si jos arata o usa in stil neoromanesc impodobita cu proeminente motive si referinte etnografice, cele mai remarcabile fiind consolele intricat sculptate ce sustin peronul usii. Intregul ansamblu este imaginat ca reproducand o poarta taraneasca ancestrala, sugerand tipurile ce se gasesc in satele din zona piemontului Carpatilor.

Consola de tip etnografic de peron usa in stil neoromanesc, casa din a doua parte a anilor 1920, zona Cismigiu, Bucuresti.(©Valentin Mandache)

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s