Lampa neoromaneasca in forma de cruce greaca

Lampa in stil neoromanesc in forma de cruce greaca, cladirea vechii Vami a Postelor (inceputul anilor '20), Bucuresti (©Valentin Mandache)

Aceasta este o alta descoperire a unei rare lampi de exterior in stil neoromanesc, a treia de un astfel design documentata pe acest blog. Adorna zidul din spatele vechii Vami a Postelor din centrul Bucurestiului, cladire proiectata de o serie de arhitecti condusi de Statie Ciortan in anii imediat de intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial si completata la inceputul anilor 1920. Imi place forma de cruce greaca si ornamentele intricate ale acesteia. Din pacate lampa este lasata neintretinua, fiind acum folosita de pasari pentru cuib.

Primul tip de lampa docummentata pe site-ul Case de Epoca poate fi vazut la acest link, impodobind laturile usii principale a fostei banci Marmorosch Blank, proiectata de arh. Petre Antonescu in 1915 si terminata la inceputul anilor ’20, pe cand imaginea celei de a doua lampi poate fi accesata la acest link, adornand arcul usii casei fostului prim ministru Ionel IC Bratianu, proiectata de acelasi arhitect si completata in 1908.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Un gând despre „Lampa neoromaneasca in forma de cruce greaca

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s