Lift in stil neoromanesc

Lift in stil neoromanesc, bloc de apartamente din 1926 proiectat de arh. Arghir Culina, blvd. Hristo Botev, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Stilul neoromanesc a fost intentionat inca din primii ani de la inceptia sa ca un stil national „total”, acoperind domenii cum sunt arhitectura civila, industriala si militara, design interior, arte vizuale sau chiar design de carte. O mai putin cunoscuta directie de aplicatie a fost cea a masinilor ce deserveau marile edificii construite in stil neoromanesc, cum erau lifturile. Sunt inca unele exemple de lifturi, care prezinta incercari ale proiectantilor de a orna sau a imprima un aspect neoromanesc acelor masini. Un exemplu graitor este ansamlul de usa de elevator si gardul scarii ce incolaceste putul liftului, pe care l-am gasit recent in holul a ceea ce este poate cel mai mare bloc de apartamente in stil neoromomanesc construit vreodata. Structura se afla pe bulevardul Hristo Botev in Bucuresti, proiectata de arhitectul Arghir Culina, datand din anul 1926, din timpul a ceea ce eu numesc faza matura (intre 1906 si sfarsitul anilor ’20) a stilului neoromanesc.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

4 gânduri despre „Lift in stil neoromanesc

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s