Scoala in stil Art Deco

Continui aici seria de articole despre arhitectura istorica a Ploiestiului. Astazi doresc sa va prezint o remarcabila cladire de scoala in stil Art Deco, datand probabil din a doua parte a anilor 1930, situata pe Bulevardul Republicii, peste drum de tramvaiul istoric, care l-am documentat in articolul de ieri. Scoala se numeste „Colegiul Sf. Vasile”, prezentand o fatada la strada simetrica, in care se poate detecta regula de trei, decelabila in partitia ferestrelor de la centru. Cladirea prezinta un numar de interesante elemente Art Deco, vazute in urmatoarele fotografii, cuprinzand detalii cum ar fi bine design-ate usi pentru „baieti” si „fete” sau bine pastratul ceas din anii ’30 (este orologiul original in opinia mea). Voi lasa fotografiile sa vorbeasca de la sine, sperand ca va va delecta aceasta scurta „vizita” arhitecturala ploiesteana.

Scoala in stil Art Deco, Ploiesti (©Valentin Mandache)
Scoala in stil Art Deco, intrarea pentru fete, Ploiesti (©Valentin Mandache)
Scoala in stil Art Deco, detaliu al fierariei usii, cu decoratie in cheie greaca, semnificand "templul invataturii", Ploiesti (©Valentin Mandache)
Scoala in stil Art Deco, intrarea pentru baieti, Ploiesti (©Valentin Mandache)
Scoala in stil Art Deco, detaliu decorativ al ancadramentului usii, Ploiesti (©Valentin Mandache)
Scoala in stil Art Deco, detaliu al pedimentului usii pentru baieti, Ploiesti (©Valentin Mandache)
Scoala in stil Art Deco, detaliu al pedimentului usii pentru fete, Ploiesti (©Valentin Mandache)
Socala in stil Art Deco, detalii ale stilului literelor redate arhitectural de pe pedimentele usilor, Ploiesti (©Valentin Mandache)
Scoala in stil Art Deco, prim plan al orologiului made in Germany datand, in opinia mea, din anii 1930, Ploiesti (©Valentin Mandache)
Scoala in stil Art Deco, detalii ale fatadelor laterale si unei usi, Ploiesti (©Valentin Mandache)
Scoala in stil Art Deco, Ploiesti (©Valentin Mandache)

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

4 gânduri despre „Scoala in stil Art Deco

 • Trec adeseori prin fata acestei cladiri. Ce pacat ca accesul prin cele doua usi a fost abandonat… Acolo trebuie sa fi fost niste scari pe masura, care au fost eliminate probabil la largirea bulevardului, fiind inlocuite cu trotuarul. Asa au ramas intrarile suspendate… Dar poate ca a fost mai bine asa, pentru prezervarea usilor de metal originale, care poate azi ar fi fost inlocuite cu termopane, dupa atatea decenii de uzura…

  Apreciază

  • Se pare ca intr-adevar lipsa scarilor a salvat usile originale de termopanizare, care se vede amplu la ferestre. Acestea sunt sigur ca aveau ouline-uri Art Deco in vechea lor lemnarie, acum disparuta. Spoiala de zugraveala este de asemenea problematica, insa cladirea se poate restaura relativ facil in comparatie cu alte edificii de arhitectura istorica. VM

   Apreciază

  • Tehnic slabe, dar intru-ceva aduc cu paleta de culori a acestui stil, deci reprezinta o solutie temporara. La o viitoare zugravire recomand tonuri mai moi si vopsele mai traditionale, pe baza de var si pigmenti tipici perioadei interbelice, fara prea multi componenti „moderni” cum este oribilul teflon sau cele care-i confera „impermeabilitate” (acestea favorizeaza formarea rapida a mucegaiului si altor ciuperci urate privirii). VM

   Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s