Continui aici seria de articole despre arhitectura istorica a Ploiestiului. Astazi doresc sa va prezint o remarcabila cladire de scoala in stil Art Deco, datand probabil din a doua parte a anilor 1930, situata pe Bulevardul Republicii, peste drum de tramvaiul istoric, care l-am documentat in articolul de ieri. Scoala se numeste „Colegiul Sf. Vasile”, prezentand o fatada la strada simetrica, in care se poate detecta regula de trei, decelabila in partitia ferestrelor de la centru. Cladirea prezinta un numar de interesante elemente Art Deco, vazute in urmatoarele fotografii, cuprinzand detalii cum ar fi bine design-ate usi pentru „baieti” si „fete” sau bine pastratul ceas din anii ’30 (este orologiul original in opinia mea). Voi lasa fotografiile sa vorbeasca de la sine, sperand ca va va delecta aceasta scurta „vizita” arhitecturala ploiesteana.











***********************************************
Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.
***********************************************
Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.
Trec adeseori prin fata acestei cladiri. Ce pacat ca accesul prin cele doua usi a fost abandonat… Acolo trebuie sa fi fost niste scari pe masura, care au fost eliminate probabil la largirea bulevardului, fiind inlocuite cu trotuarul. Asa au ramas intrarile suspendate… Dar poate ca a fost mai bine asa, pentru prezervarea usilor de metal originale, care poate azi ar fi fost inlocuite cu termopane, dupa atatea decenii de uzura…
ApreciazăApreciază
Se pare ca intr-adevar lipsa scarilor a salvat usile originale de termopanizare, care se vede amplu la ferestre. Acestea sunt sigur ca aveau ouline-uri Art Deco in vechea lor lemnarie, acum disparuta. Spoiala de zugraveala este de asemenea problematica, insa cladirea se poate restaura relativ facil in comparatie cu alte edificii de arhitectura istorica. VM
ApreciazăApreciază
cum gasesti culorile folosite la renovare?
ApreciazăApreciază
Tehnic slabe, dar intru-ceva aduc cu paleta de culori a acestui stil, deci reprezinta o solutie temporara. La o viitoare zugravire recomand tonuri mai moi si vopsele mai traditionale, pe baza de var si pigmenti tipici perioadei interbelice, fara prea multi componenti „moderni” cum este oribilul teflon sau cele care-i confera „impermeabilitate” (acestea favorizeaza formarea rapida a mucegaiului si altor ciuperci urate privirii). VM
ApreciazăApreciază