Poarta de gradina in stil Art Nouveau

Poarta de gradina in stil Art Nouveau datand din anii 1910, zona Gradina Icoanei, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Am descoperit, in timpul tocmai incheiatului tur duminical de istorie si fotografie arhitecturala in zona Gradina Icoanei, aceasta rara pentru Bucuresti poarta de gradina in stil Art Nouveau. Este localizata pe un drum infundat privat ce este relativ greu accesibil de la strada. Numai jumatatea inferioara  a structurii, sau mai degraba o parte a ei, este cea originala, creata acum un secol, constituita dintr-un motiv curbilinear curgator de plante aranjate in forma unui tipic pentru Art Nouveau bulb de ceapa. Jumatatea superioara este o destul de neinspirata adaugire contemporana (cu toate ca pentru Bucuresti e de un standard si in ton cu originalul destul de bune), pentru a mari inaltimea ansamblului portii si astfel sa ingreuneze accesul eventualilor intruderi, un fapt ce reflecta contrastul evident dintre pacea si prosperitatea perioadei La Belle Époque a Bucurestiului cand aceasta poarta a fost construita si problemele sociale actuale generate de tranzitia salbatica de la comunism la capitalism a ultimelor doua decade.

Poarta de gradina in stil Art Nouveau datand din anii 1900, zona Gradina Icoanei, Bucuresti (©Valentin Mandache)

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

4 gânduri despre „Poarta de gradina in stil Art Nouveau

  • Nu numai suprainaltarea gardului e de factura recenta, ci si indesirea gratiilor cu motive florale din poarta (bara adaugita sudata la partea superioara direct pe inflorescenta din fier forjat, iar la partea inferioara neracordata pe curba originara). Aceasta interventie este, dupa parerea mea de o brutalitate si lipsa de respect incalificabila fata de o opera de arta.

    Apreciază

    • Indesirea am inclus-o generic in descrierea partii inferioare a structurii, precizand ca originala este „mai degraba o parte a ei”, nevrand sa comentez mai mult acest barbarism infaptuit de proprietari tipici romani care merita tot oprobiul europenilor si restul lumii civilizate. Romania este astfel la coada celorlate natiuni din cauza propriilor cetateni. si sper sa fie in continuare ocoliti de turistii de calitate occidentali si de asemenea exclusi din Schengen ca pedeapsa pentru aceste animalisme. VM

      Apreciază

  • Imi place mult aceasta poarta, iar frumusetea ei ma face sa vad in imaginatie ca dincolo de ea se afla o gradina asemenea celei descrise de Miail Bulgakov in „Maestrul si Margareta”: „Intr-o parte se inalta un zid de trandafiri rosii, roz si albi ca laptele, iar de partea cealalta un zid de camelii japoneze batute. Intre ele tasneau, susurand, havuzuri.”

    Apreciază

    • Descrierea lui Bulgakov e in ton cu armoniile si liniile suple ale Art Nouveau-lui, cum ar fi aceasta poarta. Din pacate e atat de mutilata de netrebnicii de proprietari, incat este o umbra a fostei delicateti ce pana la caderea comunismului a infrumutesat arhitectura locala. VM

      Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s