Vechi drum bucurestean din piatra de rau

Vechi fragment de drum pavat cu pietre din albia Dambovitei, manastirea Radu Voda, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Inaintea aparitiei strazilor pavate cu piatra cubica la mijlocul sec. 19 si a celor asfaltate in jurul anilor 1900, cele mai multe drumuri ale vechiului Bucuresti erau simple cai batatorite de pamant sau pline de noroi in timpul ploilor. Putinele din ele considerate importante destul pentru a fi pavate, cum era Podul Mogosoaiei, actuala Calea Victoriei, principala artera ce lega orasul vechi cu nordul principatului Tarii Romanesti, erau acoperite cu scanduri masive din stejar, lemn ce probabil provenea din marile paduri ce se intindeau in zona dealurilor la 70km nord de oras. Drumurile mai mici de importanta din interiorul urbei, cum ar fi cele ale Lipscanilor sau folosite pentru ceremoniale si evenimente princiare sau religioase, erau pavate cu pietre de rau, la indemana si abundente pe vremuri in albia Dambovitei. In zilele noastre, strazile pavate cu scanduri si traverse de stejar au disparut bine-inteles, iar fragmente minuscule ale celor din piatra de rau sunt raritati greu de dibuit in marele oras contemporan. Acestea se mai gasesc, cum este si exemplul din fotografia de mai sus din cadrul complexului manastirii Radu Voda, mai ales in curtea unora din vechile asezaminte bisericesti. Este situat la o foarte scurta distanta de Dambovita, de unde pietrele provin cel mai probabil. Am examinat cateva din ele mai indeaproape, fiind in masura sa decelez geologia sursei lor, care e reprezentata in cea mai mare parte de rocile sedimentare numite conglomerate de Bucegi, ce dateaza din perioada Cretacica, find principala formatiune geologica a Bucegilor, gasindu-se la altitudini intre 1000 si 2000 de metri, spalate de rauri ca Dambovita si transportate incet, vreme de mii de ani spre campiile din sud. Aceasta mica portiune supravietuind de drum vechi, este foarte evocativa si pitoreasca, un vestigiu elocvent al vechii infrastructuri urbane si identitatii Bucurestiului, ce acum in mare parte a disparut.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Un gând despre „Vechi drum bucurestean din piatra de rau

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s