Elemente de design ale unei case Art Deco bucurestene

Am descoperit in unul din tururile arhitecturale Case de Epoca, de acum cateva luni in zona Foisorul de Foc a Bucurestiului, o casa din era Art Deco de un distins design arhitectural, din care cel mai remarcabil era feroneria portii si ferestrei casei scarilor. Cladirea mai contine de asemenea alte elemente de design demne de atentie, cum ar fi volumetria judicioasa, forma ferestrei concierge-ului si modelul rusticaturii bazei fatadei, amintind de picturile in retele geometrice, in genul celor lui Mondrian si a altor artisti din acea generatie.

Poarta in stil Art Deco, casa din a doua parte a anilor 1930, zona Foisorul de Foc, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Imi plac proportiile armonioase ale portii si designul care o impodobeste, unde reteaua in general rectangulara este sparta de motivul de valuri onduland in diagonala si de cele ale discurilor solare minunat distribuite in campul compozitiei. Este probabil o redare abstracta a unui oras modern (reteaua rectangulara) aflat pe malul unui ocean imbaiat de valuri unduitoare in ciclul obisnuit al zilei de la rasarit pana la apus (simbolizat de discurile solare pline sau trasate), etc.

Casa in stil Art Deco datand din a doua parte a anilor 1930, zona Foisorul de Foc, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Casa are o buna volumetrie adaptata suprafetei mici de teren avuta la dispozitie pentru ridicarea constructiei, o problema intalnita la tot pasul in Bucurestiul diferitelor epoci istorice. Regula de trei tipica stilului Art Deco este detectabila in multe din elementele de design ale fatadei. Interesanta este si tencuiala peretilor ce vor sa redea motivul margeanului, al coralilor din marile sudului, unde bucurestenii interbelici aspirau sa calatoreasca cu pacheboturile transoceanice la moda atunci.

Casa in stil Art Deco datand din a doua parte a anilor 1930, zona Foisorul de Foc, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Fereastra casei scarilor este de asemenea impodobita cu o feronerie de inalta calitate, care imparte aceiasi tema cu designul portii. Acolo este si o fereastra tip hublou, un alt ecou al temei pachebotului, asa de populara in acei ani fericiti de dupa Marea Depresiune Economica si inainte de izbucnirea celui de al Doilea Razboi Mondial.

Fereastra casei scarilor (©VM)

Designul ferestrei casei scarilor este intr-adevar remarcabil, ca o pictura cubista redata in feronerie.

Fereastra concierge-ului, casa din a doua parte a anilor 1930, zona Foisorul de Foc, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Arhitectul anilor ’30 care a proiectat aceasta casa era evident un profesionist talentat, ce dadea atentie celor mai mici detalii, cum este fereastra de concierge, taiata in modelul rusticaturii bazei fatadei, ea insasi reproducand o minunata compozitie avant-gardista a acelor ani.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

2 gânduri despre „Elemente de design ale unei case Art Deco bucurestene

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s