Triptic de fereste in stil neoromanesc

Ferestre triptic in stil neoromanesc, casa datand din anii 1910, zona Dacia, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Ma sus este un bun exemplu de set triptic de ferestre in stil neoromanesc din timpul fazei mature de dezvoltare a acestui ordin, care a avut loc intre 1906 (anul Marii Expozitii Nationale Regale cand stilul neoromanesc a fost facut cunoscut publicului larg) si sfarsitul anilor 1920 (cand neoromanescul a atins o criza de expersie generata, printre altele, de popularitatea crescuta a Art Deco-ului si Modenismului). Imi place arcul frant ce impodobeste fereastra centrala, un ecou al arhitecturii medievale tarzii de biserica brancoveneasca, ce la randul ei este inspirata in parte din ahitectura otoman islamica a Balcanilor acelei perioade. Pedimentul ferestrelor este decorat cu motivul vitei de vie incarcate de struguri, ce rasar din oale de de pamant, simbolizand abundenta paradisului, o metafora a propseritatii si pacii familiei locuind in acea casa.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s