Buzdugane de Buzau

Finialele de acoperis sunt unele dintre cele mai proeminente elemente ale stilului neoromanesc, un fel de apoteoza a ceea ce reprezinta acesta arhitectura. Ele vin intr-o multitudine de forme cu trimiteri la simboluri ale identitatii nationale. Astfel sunt finiale ce simbolizeaza modul de viata si etnografia taranilor romani (stalpi totemici, capite de fan abstracte), turnuri de fortarete, simboluri religioase sau arme medievale. Mai jos sunt doua elocvente finiale in forma de buzdugan, care le-am gasit in Buzau. Buzduganul, o temuta arma medievala, este vazuta ca un simbol national-romantic al rezistentei armate a principatelor romane, ca state crestine, impotriva invaziilor si dominatiei puterii islamice a califatului otoman, unul dintre principalele mesaje ale stilului arhitectural neoromanesc in timpul fazelor sale timpurie si matura. Prima imagine arata o finiala in forma de buzdugan ce incoroneaza turnul scarii unei case de la inceputul anilor 1920, pe cand cea de a doua impodobeste acoperisul Palatului Comunal, care gazduieste primaria Buzaului, o magnifica cladire neoromaneasca timpurie proiectata in 1899 de arhitectul Alexandru Savulescu.

Finiala neoromaneasca in forma de buzdugan, casa de la inceputul anilor 1920, Buzau (©Valentin Mandache)
Finiala de acoperis neoromaneasca in forma de buzdugan, Palatul Comunal (primaria), Buzau (©Valentin Mandache)

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s