Ferestre de turn de scara transparente

Una din cele mai evidente elemente ale edificiilor in stil Art Deco este turnul scarii. E deseori impodobit cu ample ferestre ce se desfasoara pe lungimea acestuia, fiind de asemenea cateodata decorat cu ferestre hublou si catarge de steag, simbolizand pacheboturile oceanice si idea de calatorie spre marile sudului, o recurenta si mult indragita tema arhitecturala de catre bucurestenii anilor 1930. In cele mai multe din cazuri ferestrele sunt dens ornamentate, cu geamuri opace sau colorate, ce nu permit o vedere cat de cat satisfacatoare in iteriorul turnului, pentru a ne crea o impresie despre design-ul spiralei scarilor. Mai jos sunt doua relativ rare ferestre cu geamuri transparente, care le-am fotografiat in zonele Dacia si Calea Mosilor. Transparenta sticlei da un accent si mai amplu sveltetei si spatialitatii designului Art Deco in ansamblu, permitand examinarea unui crampei din interiorul acestor interesante cladiri. Este foarte posibil ca vitrarea initiala sa fi fost netransparenta si numai mai tarziu inlocuita cu ce vedem astazi, in urma posibilelor stricaciuni provocate de cele cateva cutremure puternice, razboaie sau revolutii care au afectat orasul in ultimile opt decade de cand edificiile au fost ridicate.

Fereastra transparenta de turn de scara in stil Art, bloc de apartamente datand de la sfarsitul anilor 1930, zona Dacia, Bucuresti (©Valentin Mandache)
Fereastra transparenta de turn de scara in stil Art, bloc de apartamente datand de la mijlocul anilor 1930, zona Calea Mosilor, Bucuresti (©Valentin Mandache)

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s