O minunată gravură pe sticlă în stil Art Deco – subiect zâna pădurii

Gravură pe sticlă în stil Art Deco, parte din turnul scării unei case de la sfârşitul anilor 1930, zona Mântuleasa, Bucureşti (©Valentin Mandache)

Această gravură pe sticlă este o interesantă descoperire făcută în cursul turului zonal arhitectural de duminica trecută din cartierul Mântuleasa al Bucureştiului, când am intrat împreună cu participanţii în holul unei mici, dar bine proiectate case de apartamente Art Deco în forma unui pachebot trans-oceanic. Intenţia mea era să explic partidei turului cum arată o scară spirală tipică stilului Art Deco şi cum este inundată de lumina filtrată prin ornamentaţia şi geamurile marilor ferestre care de obicei împodobesc turnurile de scară ale acestui fel de edificii. Gravura, văzută prima de către Gabriela, unul din participanţii la tur, nu făcea parte din fereastra principală, ci era plasată pe o alta latură a turnului, la baza scării, probabil pentru a mări cantitatea de lumina naturală din acel spaţiu destul de închis. Subiectul acestei piese de artă, semnată de Studio N.I.C.O., după cum se poate vedea în colţul din dreapta jos, şi redarea ei sunt de o fineţe ieşită din comun, reprezentând un peisaj de munte ce are în centrul său o zeitate în forma unei femei (poate fi zeiţa Diana, a pădurilor şi animalelor sălbatice), flancată de două delicate căprioare, toate încojurate de un mediu alpin (poate un peisaj din Carpaţi), cu cerul dominat de câteva motive de sori dogorind şi sectoare rotunde de nori. Maniera de reprezentare, mai ales cea a personajului cu formă umană, îmi aminteşte de picturile lui Henri Matisse, în special cele din faimosul său tablou La Dance. Matisse era desigur binecunoscut în România acelor vremuri, chiar într-o măsură mai mare după ce a realizat pictura La Blouse Roumaine, o tânără femeie îmbrăcată cu o cămaşă ţărănească românească brodată. Sunt de-a dreptul uimit cum această fragilă gravură pe sticlă, care este încă într-o stare excelentă, a supravieţuit atâtor vicisitudini ce s-au abătut asupra oraşului în ultimii optzeci de ani, de la războaie, cutremure, dictaturi, revoluţie până la bula imobiliară distrugătoare a ultimilor ani.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s