Uşă Art Deco înglobând „filosofia de design Apple”

Am fotografiat această frumoasă uşă în stil Art Deco în timpul turului arhitectural de ieri din zona Dacia a Bucureştiului. Îmi plac proporţiile plăcute ochiului, precum şi ornamentaţia ei redusă la esenţă: fereastra împodobită cu un reverberant motiv al diamantului, punctată dedesubt de patru fante de cutie de scrisoare, la rândul lor marcate de locuri de etichetă pentru nume. Aceste detalii sunt îmbrăţişate de o amplă bară de manipulare ce se îndoaie orizontal în jumătatea inferioară a uşii, echilibrând astfel concentraţia de detalii a jumătăţii superioare. Excelenta compoziţie îmi aduce aminte de filosofia companiei de computere Apple, aplicată în design-ul produselor sale, ce se află la „graniţa dintre tehnologie şi ştiinţele umaniste”, cu diferenţa că exemplul bucureştean a fost proiectat cu aproape opt decenii în urmă!

Uşă în stil Art Deco, casă de apartamente de la mijlocul anilor 1930, zona Dacia, Bucureşti (©Valentin Mandache)

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s