Elemente „brand” ale arhitecturii istorice bucureştene

Doresc să vă prezint trei dintre cele mai importante elemente definitorii ale vechii arhitecturi bucureştene, care imprimă identitatea acestui mare oraş de la marginea răsăriteană a Uniunii Europene. Acestea sunt copertinele vitrate în formă de scoică ce împodobesc intrările caselor în stil Mic Paris din perioada La Belle Epoque, panourile decorative neoromâneşti care prezintă scene de inspiraţie biblică sau etnografică,  în vogă mai ales în prima jumătate a anilor interbelici, şi uşile în stil Art Deco din perioada de aur a oraşului în deceniul al patrulea şi al cincilea ale secolului trecut. Fotografiile de mai jos arată exemple reprezentative din multitudinea acelor însemne arhitecturale bucureştene.

Copertină în formă de scoică, casă în stil Mic Paris din anii 1890, zona Moşilor, Bucureşti (©Valentin Mandache)

Copertinele în forma de scoică, vitrate, care încă fac deliciul vizitatorilor Bucureştiului, în special al celor din străinătate, sunt inspirate din arhitectura franceză de la sfârşitul sec. 19 care încorpora noutăţile tehnologice ale acelor vremuri prin folosirea structurilor din fier forjat şi sticlă, realizate chiar mai devreme de britanici în construcţia edificiului Crystal Palace, exprimate în iconice design-uri, cum sunt acoperişul lui Le Grand Palais din Paris sau intrările metroului capitalei franceze.

Panou decorativ în stil neoromânesc (cca 1m lungime), casă din anii 1920, zona Cotroceni, Bucureşti (©Valentin Mandache)

Panourile decorative neoromâneşti ornează multe dintre casele de epocă în acest stil ce împodobesc oraşul. Ele zugrăvesc scene biblice sau din mitologia ţărănească, fiind redate în maniera reprezentărilor brâncoveneşti de la începutul sec.18, şi în sine sunt o remarcabilă sinteză, specifică fenomenului artistic al principatului Ţării Româneşti, între motive indigene, bizantine, otomane, renascentiste şi baroce. Panoul de mai sus este o metaforă a Grădinii Domnului, unde păunii ca personificări ale frumuseţii şi păcii, se hrănesc din ciorchini de strugure atârnând de o luxuriantă şi contorsionată viţă de vie, una dintre principalele plante agricole ale României şi de asemenea un simbol al bogatului cadru natural al ţării, văzut ca paradisul pe pământ. Simbolismul panoului este acela de prosperitate şi bunăstare a celor ce locuiesc în acea casă. Interesant e ca păunii au şi însuşiri de vultur, cum este ciocul înconvoiat, ochii aprigi sau ghearele ce denotă putere, acestea redând caracterul dual al acestor păsări, văzute şi ca protectori ai casei, paradisului, familiei ce locuieşte acolo. Înfăţişarea „multi-rol” a animalelor şi plantelor este o specialitate a stilului neoromânesc, iar acest panou arată elocvent acea calitate.

Uşă în stil Art Deco, casă de la sfârşitul anilor 1930, zona Dorobanţi, Bucureşti (©Valentin Mandache)

Stilul Art Deco este bine reprezentat în Bucureşti printr-o mare varietate de clădiri publice şi private, cel mai bine exemplificat  tip de astfel de arhitectură din întreg sud-estul Europei. Design-ul inteligent şi armonios al uşilor este unul dintre cele mai evidente „brand”-uri ale acelor edificii, împreună, bine-înţeles, cu minunatele lor turnuri de scară, ferestre-hublou, panouri decorative sau catarge asemenea pacheboturilor transoceanice. Sunt literalmente mii de design-uri de asemenea uşi ce pot fi admirate în oraş, multe de cea mai înaltă calitate. Mai sus este un bun exemplu, care prezintă din abundenţă regula de trei, un parametru definitor al stilului, înfăţişând probabil o abstractizare a aspectului unui oraş al anilor ’30, cu zgârie-nori şi raze de soare ce izbucnesc printre deschiderile dintre vârfurile acestora, ca un simbol al acelor vremuri pline de încredere din perioada interbelică.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s