Feronerie arhitecturală bucureşteană din anii 1900

Perioada Fin de Siècle a fost un timp când feroneria arhitecturală, exprimată în cea mai mare parte prin structuri de fier forjat, a devenit îndeajuns de ieftină ca material de construcţie şi ornament, şi a fost adoptată astfel la scară mare în întreaga lume a epocii victoriene târzii. Tonul a fost dat de faimosul Turn Eiffel construit pentru Expoziţia Universală din Paris în 1889, care a reprezentat un apogeu al structurilor de feronerie, început încă din 1851 cu grandiosul pavilion Crystal Palace ce găzduia Marea Expoziţie din Londra.

Bucureştiul era un oraş în dezvoltare rapidă în acei ani dinainte de Primul Război Mondial, cu multe clădiri ridicate în stilurile istoriciste la modă atunci, pe care le denumesc colectiv stilul Micul Paris, inspirat în cea mai mare parte din arhitectura franceză de sec. 19. Multe din acele clădiri au fost împodobite cu minunate elemente lucrate în fier forjat, de la balcoane, ansambluri de uşă, porţi, garduri la stradă, intrări vitrate, sere etc., ce constituie acum un parametru definitoriu al peisajului construit istoric bucureştean.

Doresc să prezint în următoarele fotografii numai o mică parte din multitudinea de astfel de structuri de feronerie, datând în acest caz în cea mai mare parte din anii 1900, găsite pe cuprinsul capitalei României. În opinia mea acestea sunt destul de bine păstrate, dacă ţinem cont de tumulturile secolului ce s-a scurs de când au fost construite şi de lipsa de întreţinere din ultimile decenii. Nu este deloc greu să ne imaginăm cum o restaurare elementară a acestor structuri ar accentua semnificativ estetica urbană a metropolei şi ar pune în evidenţă într-un mod foarte pozitiv identitatea sa remarcabilă, acum mult ascunsă de ignoranţa şi de lipsa de înţelegere a locuitorilor săi post-comunişti.

Feronerie bucureşteană din anii 1900: poartă şi copertină tip scoică, zona Icoanei (©Valentin Mandache)
Feronerie bucureşteană din anii 1900: poartă şi copertină tip scoică, zona Dacia (©Valentin Mandache)
Feronerie bucureşteană din anii 1900 (detaliu din imaginea de mai sus): copertină tip scoică (©Valentin Mandache)
Feronerie bucureşteană din anii 1900: clanţă de poartă în foma de sfinx, zona Mântuleasa (©Valentin Mandache)
Feronerie bucureşteană din anii 1900: copertine de uşă şi poartă, zona Moşilor (©Valentin Mandache)
Feronerie bucureşteană din anii 1900: seră, zona Moşilor (©Valentin Mandache)
Feronerie bucureşteană din anii 1900: copertină tip scoică (©Valentin Mandache)
Feronerie bucureşteană din anii 1900: ornamente florale pe un gard la stradă, zona Piaţa Romană (©Valentin Mandache)
Feronerie bucureşteană din anii 1900: balcon împodobit cu monograma proprietarului clădirii, zona Gara de Nord (©Valentin Mandache)
Feronerie bucureşteană din anii 1900: intrare vitrată tip seră, zona Gara de Nord (©Valentin Mandache)
Feronerie bucureşteană din anii 1900: poartă, gard şi ansamblu de uşă, zona Colina Patriarhiei (©Valentin Mandache)

3 gânduri despre „Feronerie arhitecturală bucureşteană din anii 1900

  • Există vreo posibilitate să se afle unde au fost făcute aceste elemente de feronerie? Străbunicul meu avea ateliere (sau un atelier) în București pentru prelucrarea lor, adevărul este că m-ar bucura tare mult să știu fie și un singur element ieșit de acolo.

    Apreciază

      • Într-adevăr asta va trebui să fac. Familia bunicului meu a avut o poveste tipică perioadei, pe care într-o bună zi voi dori să o spun la modul literar. Mulțumesc pentru răspuns, voi mai colinda blogul o vreme.

        Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s