Perioada Fin de Siècle a fost un timp când feroneria arhitecturală, exprimată în cea mai mare parte prin structuri de fier forjat, a devenit îndeajuns de ieftină ca material de construcţie şi ornament, şi a fost adoptată astfel la scară mare în întreaga lume a epocii victoriene târzii. Tonul a fost dat de faimosul Turn Eiffel construit pentru Expoziţia Universală din Paris în 1889, care a reprezentat un apogeu al structurilor de feronerie, început încă din 1851 cu grandiosul pavilion Crystal Palace ce găzduia Marea Expoziţie din Londra.
Bucureştiul era un oraş în dezvoltare rapidă în acei ani dinainte de Primul Război Mondial, cu multe clădiri ridicate în stilurile istoriciste la modă atunci, pe care le denumesc colectiv stilul Micul Paris, inspirat în cea mai mare parte din arhitectura franceză de sec. 19. Multe din acele clădiri au fost împodobite cu minunate elemente lucrate în fier forjat, de la balcoane, ansambluri de uşă, porţi, garduri la stradă, intrări vitrate, sere etc., ce constituie acum un parametru definitoriu al peisajului construit istoric bucureştean.
Doresc să prezint în următoarele fotografii numai o mică parte din multitudinea de astfel de structuri de feronerie, datând în acest caz în cea mai mare parte din anii 1900, găsite pe cuprinsul capitalei României. În opinia mea acestea sunt destul de bine păstrate, dacă ţinem cont de tumulturile secolului ce s-a scurs de când au fost construite şi de lipsa de întreţinere din ultimile decenii. Nu este deloc greu să ne imaginăm cum o restaurare elementară a acestor structuri ar accentua semnificativ estetica urbană a metropolei şi ar pune în evidenţă într-un mod foarte pozitiv identitatea sa remarcabilă, acum mult ascunsă de ignoranţa şi de lipsa de înţelegere a locuitorilor săi post-comunişti.











Există vreo posibilitate să se afle unde au fost făcute aceste elemente de feronerie? Străbunicul meu avea ateliere (sau un atelier) în București pentru prelucrarea lor, adevărul este că m-ar bucura tare mult să știu fie și un singur element ieșit de acolo.
ApreciazăApreciază
Sunt cataloage cu produse ale vechilor fabricanti de feronerie, cel mai probabil in diverse arhive sau unele biblioteci. Trebuie o munca metodica de cautare si descoperire a acestora. VM
ApreciazăApreciază
Într-adevăr asta va trebui să fac. Familia bunicului meu a avut o poveste tipică perioadei, pe care într-o bună zi voi dori să o spun la modul literar. Mulțumesc pentru răspuns, voi mai colinda blogul o vreme.
ApreciazăApreciază