
Am fost incantat sa descoper acest design de usa cu linii clare, curate Art Deco – Modernist, ce dateaza din a doua parte a anilor 1930 in Bucuresti. Probabil alegerea contemporana de culori (rosu inchis si alb cu nuanta de albastru) urmeaza in mare parte schema originala. Aceasta imi aminteste de moda in stilurile Bauhaus si Modernist de a folosi culori primare in decoratie (un exemplu elocvent e influenta lui Mondrian in cadrul acelor curente). M-am jucat cu cateva filtre de culori pentru a pune in evidenta si mai mult proportiile placute ochiului ale acestui ansamblu de usa, o dovada a arhitecturii de calitate infaptuite in Bucurestiul interbelic; fotomontajul de mai jos arata fotografia trecuta prin diferite filtre.

De cand am citit acest articol, am inceput sa fiu mai atenta la aceste detalii. In fiecare zi merg pe strada 11 Iunie din Bucuresti, in drum spre serviciu, si admir frumusetea caselor din toata acea zona. Mi se rupe sufletul cand vad starea de degradare si lipsa de orice fel de cultura civica si morala, care permit distrugerea acelei zone (care se afla – a propos – sub directa administrare a Patriarhiei Romane).
Am observat doua case care au inca usile originale si sunt foarte frumoase, asta pana cand nu vor fi si ele inlocuite cu cine-stie-ce porcarie.
ApreciazăApreciază
Ma bucur ca articolul meu ti-a acutizat atentia la astfel de detalii ce formeaza identitatea noastra. Blogul si tururile arhitecturale care le efectuez sunt si actiuni educative de calitate in acest sens pentru a „raspandi vestea” si mai mult despre patrimoniu si constinentiza marea importanta a acestuia. Daca vrei sa afli mai multe, poti participa si la unul din aceste tururi sau viitoare cursuri Case de Epoca de istorie arhitecturala. VM
ApreciazăApreciază
Iti multumesc pentru invitatie. Cu siguranta voi participa. Imi pare rau ca sambata 10 martie nu sunt libera, caci mi-ar fi placut foarte mult sa vin si eu in turul pe care il organizezi.
Intotdeauna mi-a placut sa admir case vechi, socrul meu are o asemenea casa. Asa cum spuneam mai sus, exista zone in acest mare oras Bucuresti, in care casele sunt niste minunatii ascunse, dar degradarea fizica si umana fac din salvarea lor ceva imposibil.
Astazi am incercat sa descopar verande deosebite, asa cum spuneai in articolul de azi, dar in afara de ceea ce instinctul ma face sa intuiesc, altceva nu-mi atrage atentia. Eu nu am studii de arhitectura sau de arta si asta face ca aprecierile mele sa fie bazate doar pe impresii, nu stiu sa identific un stil anume, dar mi-ar placea sa invat asta.
Cand am vazut aici o poza cu un geam restaurat, mi-am amintit de cat de frumoasa este usa de la intrarea casei socrului meu, casa care a fost construita in jurul anului 1930. Modelul in lemn era aproape identic. Sa vezi cat de bine arata clantele usilor si mozaicul din hol si din baie!
Este o lume disparuta si nu cred ca poate fi recuperat aproape nimic.
ApreciazăApreciază
Sunt o multime de lucruri frumoase in Bucuresti, iar arhitectura veche are primul loc intre acestea, in opinia mea. Eu sunt optimist ca in timp vor fi cu mult mai multi ca dumneavoastra ce vor aprecia aceasta istorie si identitate conferita de vechile cladiri. Sunteti bineventita la viitoarele tururi. Cu cele mai bune urari, Valentin Mandache
ApreciazăApreciază