Casă tip vagon din Buzău

Casă tip vagon, stil Mic Paris, datând din anii 1890, Buzău (©Valentin Mandache)

Acest tip de casă este unul dintre cele mai populare și de asemenea pitorești ce s-au construit în ariile urbane ale României în perioada La Belle Époque. Este obișnuit numită „casă-vagon” din cauza formei sale dreptunghiular-alungite, cu ușa plasată la mijlocul laturii lungi, edificiul astfel aducând cu un vagon de tren. Casa de acest model este de cele mai multe ori așezată cu lățimea la stradă, deseori prezentând un șarmant colț rotunjit făcut de fațadele de la grădină și stradă, dupa cum poate fi văzut în atrăgătorul exemplu prezentat în acest articol, din Buzău, în sud-estul României. Eu consider casa tip vagon ca o paradigmă a arhitecturii ce a prevalat acea epocă, a stilului Mic Paris, de interpretare provincială a arhitecturii istoriciste franțuzești de sec. 19.

Casă tip vagon, stil Mic Paris, datând din anii 1890, Buzău (©Valentin Mandache)

Colțul rotunjit conține un panou decorativ cu reprezentări de trandafiri împrăștiați, amplificând impresia de pace, bucolic și prosperitate a Fin de Siècle-ului românesc. În alte cazuri colțul rotunjit al casei este lăsat gol sau decorat cu o panoplie neorococo ce prezinta monograma proprietarului sau/și anul de construcție a casei.

Casă tip vagon, stil Mic Paris, datând din anii 1890, Buzău (©Valentin Mandache)

Îmi plac casele-vagon, fiind unul dintre tipurile mele favorite de casă de epocă, datorită pitorescului lor intens, scara umană și folosirea de materiale de construcție naturale în mare parte, întocmai cum s-au folosit în secolele de până la zorii revoluției industriale. Această varietate de proprietate de epocă este de asemenea una dintre cele mai ieftine de cumpărat și restaurat din România actuală.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s