Monument Art Deco: statuia Maica Smara din Cișmigiu

Statuia Maica Smara, Parcul Cișmigiu, București (©Valentin Mandache)

Parcul central al Bucureștiului, Cișmigiu, deține un număr de statui ale personalităților din trecutul acestui oraș. Monumentul dedicat  Smarandei Gheorghiu (1857 -1944), sau Maica Smara, cum era cunoscută printre contemporanii săi, este unul dintre foarte puținele care conține elemente în stil Art Deco. În opinia mea statuia a fost ridicată cândva în anii 1940, sau poate în deceniul următor, ca un tribut, probabil după moartea persoanei pe care o reprezintă. Maica Smara a fost activă în mișcarea pentru drepturile femeilor din această conservatoare țară din sud-estul Europei. Ea este bine-cunoscută drept o figură literară și călător, ajungând chiar și la Capul Nord în Norvegia în peregrinările sale, o faptă notabilă pentru o femeie din România la cumpăna dintre sec. 19 si 20. Numele de „Maica Smara” i-a fost dat, se pare, de Veronica Micle, ca o apreciere pentru munca ei în domeniul educației copiilor și scrierilor de istorioare și poeme pentru copii.

Statuia Maica Smara, Parcul Cișmigiu, București (©Valentin Mandache)

Cel mai proeminent element Art Deco al monumentului, care este creația sculptorului Mihai Onofrei, e basorelieful de bronz de la baza acestuia, reprezentând doi copii de școală. Băiatul și fata sunt prezentați citind și, respectiv, scriind atenți pasaje din istorioarele Maicii Smara. Îmi place în special elaboratul motiv floral din partea stângă a panoului, care transmite serenitatea și evocă peisajele naturale descrise în creațiile literare ale acestei personalități, creații pe care și eu am avut bucuria să le ascult sau citesc în copilărie.

Statuia Maica Smara, Parcul Cișmigiu, București (©Valentin Mandache)

Un alt element Art Deco notabil este reprezentat de baza de scară în trei trepte în retragere, exemplificând regula de trei a acestui stil.

Un gând despre „Monument Art Deco: statuia Maica Smara din Cișmigiu

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s