Privind prin sticla colorată a epocii victoriene

Sticlă colorată din epoca victoriană (datând din anii 1880), biserica Negustori, zona Mântuleasa, București (©Valentin Mandache)

Unele dintre cele mai serene momente pe care le-am trăit au fost atunci când am privit prin clara și proaspăta sticlă colorată produsă în epoca victoriană. În București, cele mai multe asemenea exemple de adevărată artă industrială sunt puține la număr, de mici dimensiuni în general, ce se găsesc ca decorații de intrări vitrate de case sau de sere. O serie de biserici locale conțin de asemenea compoziții elementare de sticlă colorată victoriană. Unul dintre aceste exemple este prezentat în fotografiile de față, aflat în ornamentația intrării vitrate a bisericii Negustori, un încântător edificiu într-un amestec de stiluri și picturi murale brâncovenești de sec. 18 și istoriciste europene de sec. 19. Nuanța verde, de mușchi umed, este printre cele mai rare care se găsesc în București, unde mai des întâlnite sunt geamurile în nuanță rubinie, urmate de cele mov, albastru închis și galben citron. A doua fotografie, de mai jos, arată o imagine luată prin sticla colorată, ce avea astfel rol de filtru fotografic. În opinia mea aceasta transmite din viziunea de frumoasă placiditate și pace a acelor timpuri cu aproape un secol și jumătate în urmă, aici la porțile Orientului, un fel de Alice în Țara Minunilor, tipică vremurilor când sticla colorată a fost produsă.

Sticlă colorată din epoca victoriană (datând din anii 1880), biserica Negustori, zona Mântuleasa, București (©Valentin Mandache)

2 gânduri despre „Privind prin sticla colorată a epocii victoriene

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s